Samo politička volja može iskoreniti prostituciju

Sanja Pavlović i Hristina Cvetičanin Knežević za Danas o analizi sudskih presuda za prekršajno delo prostitucija

Ostavite komentar


  1. Каква је ово будалаштина са „експлоатацијом“?! Хеј, другари, слободна размена роба и услуга!!! Силовање је злочин; принудити некога на проституцију је злочин, али проституција није! Уколико две пунолетне особе слободном вољом ступе у комерцијалну трансакцију којом ће заменити услугу за новац, то се ни државе ни ових смешних активиста-активисткиња-активистица-активистцица НЕ ТИЧЕ! Пустите људе да се ј…..!

    1. Ključna reč je „slobodna“. Prostitucija pretpostavlja odsustvo slobode i jednakosti pozicija. Postoje i tržišta koja tako funkcionišu, ali to ne znači da su iznuda i ropstvo poželjni oblici „poslovanja“.

      1. Однос између проститутке и клијента се ни по чему не разликује од односа таксисте и клијента – нико не мора неизоставно да седне да се вози, нити је таксиста везан ланцем као галиот; обе стране имају већу фајду од тога да се трансакција обави, него да се не обави – уколико под „присилом“ не подразумевате оне марксистичке „основне потребе“, тј. то што се огладнело и мора се зарадити за кору хлеба – у тој визури је сваки посао „присилан“. Ја полазим од претпоставке да свака другарица која се одлучи за ову делатност чини то слободним избором, у смислу да је могла да изабере и неку другу, те да је проценила да јој више одговара да шири ноге него да рецимо риба клозете. Са „друштвеног становишта“ и једно и друго неко мора да уради, па је боље да људи сами себи одаберу послове које ће да обављају…

      2. Legalizacijom makroi postaju biznismeni i kriminal se uvodi u legalne tokove. Da li zaista mislite da bi placali poreze drzavi i doprinose zenama u prostituciji. Isto tako mozemo da legalizujemo i preprodaju organa.

    2. Ne prostituiše se onaj tj. ona koji ima rešeno pitanje prihoda koji nije prodavanje tela.

      1. Прво, Муши, идући том логиком ниједан тј. ниједна која „има решено питање прихода“ не ради ни у другим делатностима (тај се друштвени слој назива „leisure class“). А, друго, и Месалина се проституисала, а сам Бог зна да се „питањем прихода“ није ич бавила!…

  2. Искорењивање је вечит посао који се никад не може завршити и добро се исплати, док би успешна легализација докинула многе организације које се баве њоме.
    Зато, идеологија уместо решења. Искорењивање проституције је исто што и искорењивање сиромаштва, незнања, глупости, бахатости, убистава и повређивања … који су сви вечити.

  3. Nina i Hristina i same dovode prostituciju u vezu sa neplaćenim kućnim radom, ali onda odmah „retoriku“ seksualnog rada nazivaju neoliberalnom. Upravo ovakav stav ostaje u okvirima liberalne ideologije, zato što odbija da prihvati da je u osnovi svakog rada u kapitalizmu eksploatacija i dominacija, i da svaki predstavlja prodavanje i iskorišćavanje ljudi. To naravno ne znači da je svaki rad podjednako odvratan i dehumanizujući, ali da li je npr rad u nekoj izrabljivačnici u Indiji u kojoj se u nehumanim uslovima proizvodi roba, manje human ili više ponižavajući od rada moje drugarice, koja živi u zapadnoj evropi, i koja je (u veoma relativnom smislu koji nam kapitalizam dozvoljava) odabrala da radi kao seksualna radnica, u studiju, pod svojim uslovima, i radnim pravima uporedivim sa drugim poslovima, bez makroa… Naravno da seksualni rad treba ukinuti, ali to se jedino može ostvariti ukidanjem svake eksploatacije, to jest svakog rada, to jest kapitalizma… a do tada onima koje su najugroženije trebalo bi pomoći kroz dekriminalizaciju (ne legalizaciju), što i jeste zahtev sindikata seksualnih radnica….Apsurdno je tražiti uvećanje autonomije kroz davanje još više moći najrepresivnijoj sili – državi.

    1. Марксизам уместо кондома, то је Ваш „рецепт“, Нина? Ако је сваки рад „у капитализму“ мање или више „нехуман“ и „експлоатација“, зашто онда не предложите да се консеквентно СВАКИ РАД забрани и искорени, него сте се острвили на проституцију?! Кад на послетку ничега не буде било, као што по логици ствари када оваква памет завлада ничега ни не буде, остаће дам само „сиротињска забава“ , и то за Џ!…

  4. ‘U kapitalizmu sve ima svoju cenu’
    Tako je! U socijalizmu i komunizmu smo imali Rumunke, Bugarke i Ruskinje za kesicu Vegete ili za 1 crvenu!
    Dobro, salu na stranu – pa zar cela turbo-folk kultura nije cista prostitucija sa elementima degutantnog primitivizma?!
    A, ‘politicka volja’ se najbolje vidi u zemljama gde je prostitucija legalna. Osim u retkim izuzecima (Mexico, na primer je zemlja sa dobrim zakonom o prostituciji, gde postoje i osiguranje i penzioni fondovi) u ‘visokorazvijenim zemljama’ prostitucija je ‘legalna’ ali nije ‘zakonom regulisana’. Sta to znaci? ‘Legalna’ je da bi posao isao, ali ‘nije zakonom regulisana’ da bi panduri mogli da uzimaju reket! Francuska je divan primer – ako hoces da izbegnes da te kao musteriju oglobe za 1500 eura, odes kod makroa koji ima zastitu policije i ostavis 100 eaura vise! Probaj da sam pricas sa prostitutkom i da se dogovoris za cenu direktno – evo odmah policije, koja ‘kipi od morala’… Ode i usluga i 1500 eura, ali je prostitutka odmah nazad na radnom mestu, a ti ides u zatvor, dok ne platis ili se dogovoris sa pandurom na licu mesta…
    Borite se sa vetrenjacama – legalizujte!
    Sve mora biti uvedeno u sistem i potpuno regulisano zakonom! Da necete mozda da idete na splavove i da hapsite pevaljke i tatine i mamine cercice?

Ostavite komentar


Vladavina prava

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije 9

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije

Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu održano je ročište po tužbi Udruženja roditelja dece sa autizmom, „Svoj svet “ iz Novog Sada protiv Fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“ zbog toga što je jednostrano, bez ikakvog obrazloženja i obaveštenja, prekinulo sve humanitarne akcije čiji su korisnici bili udruženja građana i ustanove.

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.