Episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) primio je juče u Prizrenu zdanja Vladičanskog dvora, Bogoslovije i Parohijskog doma crkve svetog Đorđa. Ove objekte, obnovljene u skladu s Memorandumom, potpisanim 2005. između SPC i Ministarstva kulture Vlade Kosova, 15. septembra 2008. primila je komisija Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

Za KiM nadležni vladika Artemije bio je, zbog učešća Prištine, protiv potpisivanja i sprovođenja Memoranduma o obnovi srpskih svetinja porušenih u martovskom pogromu 2004, iako ga je prihvatio i Sveti arhijerejski sabor, koji je od njega na poslednja tri zasedanja tražio da obnovljene objekte primi. Iako se ne pominje u zvaničnom saborskom saopštenju, na poslednjem majskom Saboru SPC vladici Artemiju ostavljen je rok da do kraja juna primi obnovljene objekte, a u protivnom su protiv njega najavljene kanonske mere.

Sinodska komisija je prošlog septembra primila od Saveta Evrope koji vodi i finansira obnovu na kojoj sarađuju SPC, kosovsko Ministarstvo kulture, stručne službe zaštite Beograda i Prištine, a od samoproglašenja nezavisnosti KiM i Unmik, objekte SPC u Prizrenu, Prištini, Peći, Podujevu, Vučitrnu i Istoku. Vladika Artemije je od člana Sinoda episkopa niškog Irineja (Gavrilovića) u nedelju uveče u Prištini preuzeo crkvu svetog Nikole, a juče i objekte u Prizrenu. Primopredaji je prisustvovao i vikar Eparhije raško-prizrenske Teodosije (Šibalić), član Komisije za obnovu.

– Ono što je primljeno i što je predato vladiki Artemiju, urađeno je do perfekcije i treba odati zahvalnost ljudima koji su to uradili. Očekujemo da i ostali objekti budu popravljeni i obnovljeni. Na Crkvi ostaje da sa vladikom Artemijem odluči kako dalje. Očekujemo da se vladika Artemije vrati u Prizren. Narod u Prizrenu koji nas je dočekao traži i obnovu crkvenog života – poručio je vladika Irinej juče u Prizrenu, javlja KiM radio iz Čaglavice. Isti izvor prenosi da vladika Artemije ni juče u Prizrenu, kao ni u Prištini tokom preuzimanja objekata, nije davao izjave, niti je odgovarao na pitanja novinara da li je ovim činom priznao proces obnove po spornom Memorandumu.

Kako Danas nezvanično saznaje, primopredaja obnovljenih objekata SPC na KiM trebalo bi da se završi danas, a vladike su juče obišle i Đakovicu i manastir Visoke Dečane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari