Episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić) osporio je pravo patrijarhu srpskom Irineju da u ime cele SPC poziva Srbe da učestvuju na lokalnim kosovskim izborima, koje 3. novembra organizuje Priština. On smatra da je „neprihvatljivo da se, osim državne izdajničke vrhuške, čuju i glasovi pojedinih ljudi iz Crkve, tačnije iz Patrijaršije, kojima se pozivaju svi Srbi da izađu na izbore“.

„Crkva niti je konsultovana, niti je saborski razgovarano i dogovarano o ovom pitanju – tako da to nije stav Crkve, makar ga tako nazvao patrijarh“, navodi se, između ostalog, u izjavi vladike Atanasija.

Posle Pokreta Dveri, koji je odmah pozvao patrijarha da povuče spornu izjavu datu prekjuče u Pećkoj patrijaršiji i sazove vanredno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora, juče se oglasio i Pokret Naši sa zahtevom da se poglavar SPC „povuče s trona Svetog Save i prepusti ga sposobnijem“.

Privremena skupština AP KiM, koja zagovara bojkot opštinskih kosovskih izbora, kako je za Danas potvrdio njen predsednik Slavko Stefanović, ne odustaje od zahteva za prijem kod poglavara SPC, bez obzira na patrijarhov stav. Stefanović kaže da je „taj sastanak neophodan, jer Crkva treba da bude uz svoj narod“. Skupština je prošle nedelje patrijarhu Irineju uputila pismo u kome ga upozorava da sprovođenje lokalnih kosovskih izbora znači gašenje institucije države Srbije i priznavanje ustavno-pravnog poretka samoproglašene kosovske države.

– Prema poslanici Istočnih patrijaraha iz 1848, u Crkvi punotu vere ne čuva nijedan episkop, niti Sabor episkopa, nego sav narod Božji. Ne ulazeći u političke ocene patrijarhovog čina u središtu Srpske crkve, Pećkoj patrijaršiji, moram da naglasim da pitanje Kosova i Metohije za pravoslavne Srbe nije političko, nego mističko i identitetsko. Otuda je patrijarhova izjava potpuno u suprotnosti sa vekovnim predanjem SPC i narod Božji je ne može prihvatiti. Naravno da je ovo povod za sazivanje vanrednog Sabora SPC, koji bi takvu patrijarhovu ocenu, u ime crkvene punote, stavio van snage, kao što je, saborski, učinjeno sa zloupotrebljenim potpisom blaženopočivšeg patrijarha Pavla pred Dejton 1995. Ostaje da se nadamo da će sabornost u SPC nadvladati samovolju, ma čija ona bila – kaže za Danas pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari