Nakon što je fizički sukob između monaha Eparhije raško-prizrenske (ERP) u nedelju bio top tema u svim srpskim medijima, juče je u manastiru Gračanica bilo mirno, tvrde izvori Danasa.

Počeo je uskršnji post i tradicionalno monaško „trimirje“ – prva tri dana posta koja bi monasi, u normalnim okolnostima, trebalo da provode u molitvi, odvojeni od spoljnjeg sveta.

U Patrijaršiji i u manastiru Gračanica Danasu je rečeno da patrijarh srpski Irinej i član Sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) juče nisu bili u Gračanici, kako se spekulisalo u pojedinim beogradskim crkvenim i medijskim krugovima. Posle odluke Svetog arhijerejskog sinoda da episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića) privremeno razreši upravljanja ERP i da za privremenog administratora postavi episkopa bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića), u nedelju je došlo do incidenta između dečanskih monaha, koji su uz vladiku Atanasija, i njihove sabraće iz drugih manastira ERP, koji su želeli da posete vladiku Artemija.

Informativna služba SPC objavila je u noći između nedelje i subote saopštenje vladike Atanasija u kojem on upoznaje javnost sa novonastalom situacijom u ERP i upozorava da su „eventualno oglašavanje preko zvaničnog sajta ERP i zloupotrebe ovog ili drugog naslova Eparhije nevažeći dok se ne uspostavi normalan rad Informativne eparhijske službe sa ovlašćenjem episkopa administratora“. Zvanični sajt ERP koji je radio sa blagoslovom vladike Artemija ugašen je u nedelju uveče, a uoči gašenja na njemu je emitovano nekoliko saopštenja o dramatičnim događajima u Gračanici, koje je vladika Atanasije u svom saopštenju negirao.

On, između ostalog, tvrdi da je „po dolasku u Gračanicu, sinodskim ovlašćenjem preuzeo odeljenja Info-službe, sekretara i blagajne Eparhije, kao i da je ušao u prostorije Episkopije, ne dirajući ništa drugo i očekujući povratak vladike Artemija“. Vladika Atanasije je, takođe, „pozvao sve neobaveštene ljude u ERP da ne podležu obmanama pojedinaca, grupa i grupica, koje zlonamerno šire dezinformacije o sinodskim i saborskim odlukama i klevete na Sinod i Sabor, čime se direktno protive nadležnoj duhovnoj vlasti SPC i time pokušavaju da stvore raskol u ovoj napaćenoj svetosavskoj i svetolazarevskoj Eparhiji i šire u Crkvi“.

Kako se navodi su saopštenju, vladika Atanasije je u nedelju kanonski tražio od vladike Artemija da nekolicinu monaha iz Crne Reke i Svetih Arhanđela – „bundžije i kvaritelje reda i poretka u Crkvi“, ukloni iz Gračanice, jer će u protivnom zatražiti novu intervenciju Sinoda i patrijarha. Takođe se navodi i da je okupljanje više stotina vernika koji su prošle subote ispred Patrijaršijskog dvora u Beogradu pevali crkvene i kosovske pesme u vrhu SPC ocenjeno kao „pritisak i ometanje rada Sinoda“ iza kojeg stoje „psevdoziloti“ koje je instruisao arhimandrit Simeon (Vilovski) i iguman crnorečki Nikolaj.

Vladika Atanasije najavio je da će „posećivati parohije i manastire ERP, služiti po svim kosovskometohijskim i raškoprizrenskim crkvama i manastirima, uključujući i rušene i obnavljane svetinje“. Na Teodorovu Subotu trebalo bi da služi u porušenoj, pa obnovljenoj crkvi Svetog Nikole u Prištini, a u nedelju u sabornom hramu Svetog Georgija u Prizrenu.

U sedištu SPC Danasu je objašnjeno da vladika Atanasije kao administrator ERP ima sva prava i dužnosti eparhijskog arhijereja, zato što je pre nekoliko godina izmenjena odredba Ustava SPC kojom je rad administratora ograničen u pogledu eparhijske organizacije i eventualnih važnih promena u poslovima započetim pod bivšim eparhijskim arhijerejem. Našem listu je rečeno da su ovakva „potpuna“ ovlašćenja imali i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kao zamenik pokojnog patrijarha Pavla i svojevremeno vladike Atanasije i zvorničko-tuzlanski Vasilije, kao administratori Žičke i Šumadijske eparhije.

Stručnjaci za crkveno pravo kažu da je ERP prva eparhija u SPC u kojoj je uvedena mera „privremene prinudne uprave“, ali da je ta praksa česta u drugim sestrinskim pravoslavnim crkvama.

Borba preko interneta

Arhiva starog sajta ERP sačuvana je zahvaljujući vernicima i nalazi se na novoj internet adresi www.eparhija-prizren.info/novo/. Korisnici su, između ostalog, obavešteni da novi sajt ne radi sa blagoslovom vladike Artemija, niti ga on uređuje ili postavlja njegove urednike. „Ovaj sajt je odgovor vernika koji su pristalice vladike Artemija i njegove časne borbe za Crkvu i Srbiju. Sve informacije koje budu ovde objavljivane biće nezvanične, ali istinite, za razliku od informacija koje će zvanično objavljivati Info služba privremenog upravitelja Atanasija“, navodi se u obaveštenju na novom sajtu.

Informativna služba SPC juče je odmah odgovorila objavljivanjem adrese zvaničnog sajta ERP http://raskoprizrenska.blogspot.com koji radi sa blagoslovom vladike Atanasija.

Irinej: Dobar čovek

„Episkop Artemije je dobar i čestit čovek, ali je poslove bio previše prepustio drugima koji su ga kompromitovali“, izjavio je patrijarh Irinej za Televiziju Čačak. On je rekao da je uveren da će SPC naći najbolje rešenje za prevazilaženje problema u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari