Vladika Grigorije o položaju žena u crkvi: Nema prepreke da žena bude sveštenik 1Vladika Grigorije Foto: FoNet/ TV FoNet

Sagovornik Danice Popović, profesorke Ekonomskog fakulteta u penziji, bio je vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije. U sedamnaestoj epizodi Radar Foruma, sagovornici su razgovarali o zanimljivim religijskim, kulturnim i društvenim temama, i to s pozicija naizgled suprotstavljenih, a zapravo komplementarnih – profesorka Popović sebe određuje kao bogotražitelja, a vladiku je predstavila kao svešteno lice koje razume i crkvu i laike.

Na pitanje o položaju žene u crkvi, za koje se često može čuti da je podređen – recimo, žene mogu biti svetice, ali ne i sveštenice –, vladika Grigorije je rekao da odgovora bezbroj, ali da nijedan neće biti dostatan.

„Nas koji smo dugo u crkvi, bavimo se njome i njenim učenjem, povređuje nas kad neko kaže da su žene u crkvi podređene. Dogmatski gledano, nema prepreke da žena bude sveštenik. Biti svetica je mnogo uzvišenije. U Justinijanovo vreme su preko stotinu žena bile đakoni, imale su najvišu ulogu, naime, da budu duhovnici. Kontekst je važan, i vreme – ženama su pristupale žene, jer su lakše razgovarale o problemima koji su ih mučili. S vremenom se to izgubilo, a trajalo je do 11. veka. U novijoj istoriji, imamo dvojicu svetitelja koji su od ljudi i crkve pretrpeli ogromne nepravde, Nektora Eginskog i Filareta Moskovskog, a obojica su rukopoložili neke žene za đakone, verovatno gledajući da obnove tu tradiciju. Moj je utisak da je Hristos, glava i osnivač crkve, ženu podigao na mesto koje joj niko nikad pre njega nije dodelio. Žene su njegove učenice, putuju s njim, uče od njega i podučavaju druge. Na kraju su ostale s njim pod krstom, kad su se čak i apostoli razbežali“, kaže vladika.

Prema njegovim rečima, ruski teolog Mihail Skabalanovič posvetio je pažnju delu jevanđelja u kojem žena iz naroda Isusu kaže: „Blagoslovena bila utroba koja te je nosila i grudi koje su te dojile“, upravo da bi pokazao da društveno prihvatljiva pohvala žene kao majke nije bila u Hristovom fokusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari