Vladika Jovan: Najstrašnija istina da mi ne znamo broj žrtava Jasenovca, nismo to ni proučavali

Ostavite komentar


  1. Naucna istrazivanja su jedno a dnevnopoliticka propaganda nesto sasvim drugo. Jedno sa drugim ne ide i te dve stvari se medjusobno iskljucuju. Minimirati ili maksimirati broj zrtava rata i to koristiti u zavisnosti od situacije kao monetu za politicka potkusurivanja, je vrlo kontraproduktivno i sa eticke strane vrlo degutantno.

  2. Bas su cudna ova dva prethodna komentara.Posle rata ministar unutrasnjih poslova SFRJ je uputio zvanican dopis svim tadasnkim opstinama da pronadju sve gtobnice partizanskih boraca,a istovremeno naredio da se sva groblja i grobna mesta neprijateljskih pripadnika prekopaju i uniste tako da se nezna gde su postojala.Autor poseduje kopiju ovog naredjenja,a zna gde se nalazi original.O covilnim zrtvama rata nije bilo nikakvih pokusaja prikupljanja podataka,pa ni o Jasenovackim zrtvama,jer to je sada ,,Bratska drzava Hrvatska,,a ne NDH.

  3. Nedopustivo je da vladika Jovan ovako bezočno zaobilazi istinu!
    1) VŠ NOViPOJ i AVNOJ su objavili dve knjige o Jasenovcu – 1942. i 1944, a u socijalističkoj Jugoslaviji 1945-1989. samo o Jasenovcu objavljeno je oko 1.300 samostalnih izdanja (monografija, studija slučaja, zbornika dokumenata, /188 knjiga/ svedočenja, članaka…) i oko 1.400 tekstova u stručni publikacijama, nebrojivo novinskih članaka, radio i tv-emisija, snimljeno je 7 igranih i 20-ak dokumentarnih filmova… a o drugome da i ne govorimo;
    2) po dosad najtemeljnije urađenim studijama, onim (bišeg četnika, Srbina iz Nemačke) dr Bogoljuba Kočovića i (Hrvata iz SAD) dr Vladimira Žerjavića, u logoru u Jasenovcu je stradalo oko 90.000 a u svim logorima u NDH oko 130.000 ljudi;
    3) u Spisku pojedinačnih žrtava u Logoru Jasenovac urađenom 1964. na osnovu Popisa stanovništva FNRJ 1961. ima ukupno oko 65.000 ljudi;
    4) po spiskovima Muzeja žrtava genocida u Beogradu i Spomen područja Jasenovac u Logoru Jasenovac je stradalo oko 85.000 ljudi;
    5) analize popisa stanovništva u Kraljevini SHS/J (1921, 1931. i procene 1940 /popisa nije bilo 1941. zbog rata/) i FNRJ 1948. pokazuju da je na teritoriji NDH „manjak“ (iz svih razloga – pogibije u borbama, smrti i ubistva u logorima, ‘prirodne’ smrti, iseljavanja, preseljenja, kolonizacije u Vojvodinu…) srpskog stanovništva oko 450.000 ljudi!

  4. После “ рата “ није постојала СФРЈ, постојала је ФРЈ, која није имала министре него само секретаре. Питање за владику ; па зашто молим Вас нисте проучавали ? Вероватно постоје два одговора или сте били плаћени да ћутите, или вас је једноставно само мрзело, изаберите.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.