Vladika Maksim: Trn u oku Sinoda

Ličnost Danas

Ostavite komentar


  1. Postovanje za vladiku Maksima. Tako se trebaju ponasati casni Srbi. Kritikovati i ukazivati sta ne valja u nasem drustvu, a ne zbog licnog interesa lizati skute fasistima.

  2. Nekako su mi pojmovi „liberalno“ i „slobodoumno“ u suprotnosti sa organizovanom religijom. Jer se ista zasniva ne na analizi i logici vec na veri, dogmi, nekad i iracionalnoj. Znate ono cuveno „Credo“ u katolika, kojim se potvrdjuje jaka vera ali i autoritet Pape, kao vrhovnog verskog vodje? E sada gde se tu uklapa g. Maksim? Nasuprot glavnom verujucem toku misli nase crkve, onoj istoj strani sa Djidom, Mladjom i Grigorijem na studentskim demonstracijama? Pa valjda i nasa crkva treba da ima donekle ujednacen stav? Setimo se onih koji „iskacu“ poput Artemija, koga je isti taj Mladja smenjivao. Koliki sme da bude otklon crkvenih otaca od glavnog toka misli i kada vaze jedni a kada drugi kriterijumi? I sto se vas casopis kao deklarativno moderan, i demokratski bavi tako okostalom institucijom i odnosima u njoj? Kako je to od interesa demokratiji u sekularnoj Srbiji? To su neka od pitanja…

    1. Petre, šta to pričaš. Ti bi izgleda voleo da voziš poršea ali bi i dalje u glavi „terao konjska kola“. To je nemoguće, i crkva kakva god tradicionalna bila mora shvatiti kakva su vremena i da više ni ona ne može biti van svih savremenih zbivanja

      1. Sledeći logiku iz Vašrg komentara, postavlja se pitanje, zar nisu i „Poršei“ deo tih „savremenih zbivanja“, na koja se pozivate? Gospodin Petar je u pravu. Religija se oslanja na dogme i veru a ne na materijalističko shvatanje sveta, na kome smo, većina nas, školovani i vaspitavani. Vidim da svima bodu oči ti „Poršei“ i „Mercedesi“ iz voznog parka SPC, što odmah asocira na neverovarno bogatstvo i raskalašnost sveštenstva. U tu „čast“ hteo bih da Vam postavim pitanje, kao i većini komentatora koji slično misle, a pitanje glasi: Koliko ste svoje dece upisali na Bogoslovski fakultet, kako bi i oni po svršetku školovanja živeli tako raskošnim i luksuznim životom? Ne moramo robovati dogmama ali, nemojmo biti demagozi.

    2. Na demonstracijama se pojavio i patrijarh Pavle, a podržavao ih je i mitropolit Amfilohije. Patrijarh je 1999. zvanično pozvao Miloševića da podnese ostavku, zbog čega su ga NA RTS-u proglasili izdajnikom, a nedodirljivi je tada bio ministar informisanja. U pravoslavnoj crkvi ne postoji nepogrešiv autoritet, nego vladika Maksim, kao i svaki vernik ima slobodu da iznese svoje mišljenje, pa poređenje sa autoritetom pape je apsolutno nepoznavanje crkvenih pravila. Možda za neke idolopoklonike u njihovom mentalitetu postoji potreba za nepogrešivim vođom, ali to je nema veze sa crkvom, to imaju u bar dve političke stranke.

    3. Svaka konstatacija je pogresna, iz nepravilnog ugla posmatrana, sa potpuno nesuvislim zakljucima. Prosto neverovatno.

Ostavite komentar


Društvo

Vlada Srbije usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije 7

Vlada Srbije usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije

Vlada Srbije usvojila je danas Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period 2024-2028. godine kojom su, kao rizične, obuhvaćene oblasti policije, zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, građevinarstva, finansiranja političkih aktivnosti, poreza i carina, javnih nabavki, privatizaije i javnih preduzeća.

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.