U prisustvu predsednika Republike Borisa Tadića, predstavnika Vlade Srbije, krunskih tela Kraljevskog doma Karađorđević, političkih stranaka i više od hiljadu Srba proteranih iz Hrvatske juče je u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu obeležena 14. godišnjica početka akcije hrvatskih oružanih snaga „Oluja“ na nekadašnju Republiku Srpsku Krajinu.


Pomen žrtvama „Oluje“ služili su episkopi: banatski Nikanor, zahumsko-hercegovački Grigorije, hvostanski Atanasije, vikar patrijarha srpskog i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Vladika Nikanor je naglasio da su „žrtve „Oluje“ ostale na srpskoj zemlji, čuvajući je kao svoju, a ne tuđu“ i da zbog toga ne smeju biti zaboravljene. On se zahvalio Srbiji što prognani Krajišnici nisu ostavljeni, ukazujući da je važno i da „u duši svakog prognanog pravoslavnog Srbina postoji volja i želja da vrati ono što je njegovo i da opet bude svoj na svome“.

– Bogu je sve moguće. Ne smemo nikad gubiti nadu i odreći se svoga. Svedoci smo šta s našim Kosovom rade oni koji su zaduženi da ga čuvaju. Zato smo svi dužni da nikad i nikom ne predamo ni deo zemlje Srbije, naročito ne Kosovo. Da je RSK ostala, danas bi u svetu bilo manje njih koji kidišu i na delove Srbije – istakao je vladika Nikanor.

Posle pomena je održan Peti ilindenski sabor Krajišnika na kojem je usvojena Rezolucija kojom se osuđuju „etničko-čišćenje srpskog naroda iz Srpske Krajine i drugih delova Hrvatske, zatiranje njegovih kulturnih i duhovnih vrednosti, pokrštavanje, rušenje stambenih objekata, proganjanje i onemogućavanje povratka“.

– „Oluja“ je bila katastrofa za Srbe u Krajini, jer su za četiri dana nestali sa prostora na kojem su živeli više vekova. Za nas „Oluja“ još traje. Tražimo da Srbija i Hrvatska uz pomoć međunarodne zajednice u razumnom roku nađu rešenja za naše probleme – poručio je Miodrag Linta iz Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji.

Skupovi sećanja

Srpsko narodno vijeće juče je u Zagrebu i svim županijama, održalo sednice sećanja na sve žrtve rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995, kao i žrtve egzodusa. SNV je u izjavi sećanja apelovao na najviše predstavnike Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u regionu da uz pomoć EU „obnove saradnju u rešavanju preostalih izbegličkih pitanja“. Obeležavanje „Oluje“ u RS traje nedelju dana. Parastos je juče služen u hramu Svete Trojice u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika RS, posle čega su položeni venci na groblju.

Transparenti, fotografije

Ispred crkve Svetog Marka juče su bili postavljeni transparenti „Priznajte Republiku Srpsku Krajinu“, „Hrvatska odugovlači rešavanje sudbine nestalih Krajišnika“, „Nama su oteli stanove“ sa zakačenim ključevima iz oduzetih srpskih stanova, kao i nekoliko metara dug transparent sa imenima nestalih Srba u „Oluji“, njihove fotografije, zastave srpskog narodnog pokreta Svetozar Miletić i „Srpskih četnika“.

Venci za hrvatske branitelje

Zagreb – Povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, predsednik i premijer Hrvatske Stjepan Mesić i Jadranka Kosor, kao i predstavnici Sabora, položili su juče vence i zapalili sveće na spomenicima hrvatskih branitelja i žrtava Domovinskog rata, kao i na grobu prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari