Vladika Pahomije: Znamo ko je počinio vandalski čin u Gradskoj crkvi Svete Trojice u Vranju 1

„Lice koje je bojom zasulo više vrednih ikona, krst i ikonostas u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju je, na osnovu video snimaka, otkriveno. Hvala policiji na brzoj reakciji, a sada je sve u rukama nadležnog Osnovnog tužilaštva“, izjavo je za portal Danasa episkop vranjski Pahomije (Gačić).

Deset dana nakon što je došlo do oštećenja 20 ikona, ikonostasa i krsta u pravoslavnom hramu Svete Trojice u centru Vranja, policija je na osnovu snimaka sa sigurnosnih kamera otrkrila jedno lice koje je „oskrnavilo vredno kulturno bogatstvo“.

-Mi, znamo o kom licu se radi, ali još uvek nismo dobili ništa zvanično od policije – rekao je vladika Pahomije.

On je naveo da je lice otkriveno u „vrlo korektnoj saradnji lokalne policije, tužilaštva i crkvenih vlasti“.

Navode vladike potvrdili su tokom dana novinaru Danasa i nadležni iz PU Vranje, navodeći da je reč o „ženskoj osobi koja ima prema uočljivoj varijanti probleme sa psihičkim zdravljem“.

-Sada je sve u nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) koje će u skladu sa zakonskim normama preduzeti adekvatne mere i sprovesti dalji postupak vezano za lice koje je počinilo ovaj vandalski čin – potvrdio je za portal Danasa, visoki policijski funkcioner iz Vranja koji je želeo da ostane anoniman.

Episkop vranjski Pahomije rekao je „da je zahvaljujući brzoj reakciji ljudi iz Crkve, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Srbije, celokupno oštećeno kulturno nasledje restaurirano, te da su sve ikone i one najstarije vraćene u hram Svete Trojice u Vranju.

-Nama je i u ovoj situaciji mnogo pomogla Stojanka Samardžić koja je radila još 1999y.godine na restauraciji ikonostasa u našoj crkvi, i zahvaljujući njoj mi smo uspeli da spasimo ikonostas, kao i 12 izuzetno vrednih ikona iz druge polovine 19. veka, od ukupno 20 bojom oštećenih ikona. Spasene su  zahvaljujući brzoj intervenciji jer boja kojom su ikone oštećene nije prodrla u njihov osnovni sadržaj – rekao je vladika Pahomije.

Odgovarajući na pitanje zašto se centralni pravoslavni hram u Vranju ne nalazi pod stalnim obezbedjenjem i zaštitom noćnih čuvara, što je bila primedba gradjana Vranja nakon ovog incidenta, vladika Pahomije je rekao da Eparhija nema dovoljno novca da plaća noćnog čuvara i dodatnu zaštitu ne samo centralne crkve, već i onih širom Vranja i okoline.

Ništa od penzije

Komentarišući pitanje novinara Danasa, da su ga pojedini mediji „penzionisali“,Vladika Pahomije nam je lokonski odgovorio: „Mene od 1992. godine iz Vranja proteruju i žele moj odlazak. Što se penzije tiče, ko vladiku može da penzioniše, znate li vi to ?“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari