Konferencija evropskih crkava, koja je od 3. do 8. jula održala svoju četrnaestu Generalnu skupštinu u Budimpešti, zatražila je od premijera Makedonije Nikole Gruevskog da arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan (Vraniškovski) bude pušten da se brani sa slobode.


„Skupština Konferencije evropskih crkava (KEK) sa velikom zabrinutošću je doznala za hapšenje i pritvaranje arhiepiskopa Jovana u Makedoniji. Veruje se da je do ovoga došlo usled njegovog ostvarivanja prava na versku slobodu, a što je njegovo ljudsko pravo. Ističemo da je sloboda veroispovedanja i ubeđenja osnovno ljudsko pravo, zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, čiji je potpisnik i Makedonija“, navedeno je u saopštenju KEK-a.

Skupština KEK podržala je apel Svetskog saveta crkava Visokom komesaru Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Specijalnom izvestiocu o slobodi veroispovedanja i ubeđenja pri UN da pažljivo ispitaju predmet vladike Jovana, prenela je Pravoslavna ohridska arhiepiskopija.

„Pozivamo Vladu Makedonije i Nikolu Gruevskog, predsednika Vlade Makedonije, da obezbede fer suđenje i da odmah oslobode arhiepiskopa Jovana da se brani sa slobode, u skladu sa odredbama krivičnog zakona“, navedeno je u saopštenju Skupštine KEK-a.

Prilikom ranijih presuda mitropolitu Jovanu, OEBS je ocenio da su izrečene kazne bile preterane i neopravdane, misija SAD pri organizaciji da su pritvaranje i suđenje bili neproporcionalni navodnoj krivici i da ugrožavaju versku slobodu vladike, dok su Amnesti internešenel i Fridom haus saopštili da je vladika zatvorenik savesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari