Vladimir Beljanski (AKV): Advokat Kokanović izbegavao glavne pretrese 1Foto: RTV

Predsednik Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimir Beljanski izjavio je danas da se advokat Čedomir Kokanović uspešno skrivao od sudskih dostavljača i policije kojoj je sud naložio da ga prinudno dovedu kao okrivljenog u sud, te da je u periodu od oko dve godine izbegao više od 20 poziva i prinudnih dovođenja, a samo u jednom krivičnom predmetu 12 puta.

Zbog toga je, kako je saopštio Beljanski, Viši sud odredio pritvor na osnovu člana 211 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku, tj. zbog toga što je okrivljeni Kokanović očigledno izbegavao da dođe na glavni pretres i skrivao se od policije koja je dobila nalog da ga privede.

„Nakon određivanja pritvora Kokanović je uhapšen i izveden u roku od 48 sati pred sudiju koji je doneo odluku da mu odredi ‘kućni pritvor’ sa nanogicom, tj. zabranu napuštanja stana sa elektronskim nadzorom. Od zakona skriveni advokat Kokanović, dakle, nije uhapšen i stavljan u privor zbog nekog krivičnog dela, pa ni ‘verbalnog delikta’, kako je to njegov branilac pokušao da predstavi“, upozorio je Beljanski.

Podsetimo, Čedomir Kokanović je uhapšen pre dva dana zbog rešenja Višeg suda u Novom Sadu, pred kojim se vodi više postupaka protiv njega.

Njegov branilac, advokat Ivan Ninić ispričao je tom prilikom agenciji Beta da je Kokanović uhapšen, iako „nikada nije uredno primio sudski poziv“, kao i da ga „proganjaju zbog verbalnog delikta“.

„Zakon o advokaturi nalaže advokatskoj komori Beograda da privremeno zabrani advokatu bavljenje advokaturom ako je protiv njega određen pritvor. Na ovu svoju obavezu je komora Beograda zaboravila, ili je namerno ignoriše“, ističe Beljanski.

Predsednik AKV upozorio je da advokat Kokanović više godina preko društvenih mreža proganja, falsifikuje isprave, vređa i ponižava brojne kolege.

„U javnosti je poznat po vulgarnim perfomansima, kao i po tome što je za vreme štrajka advokata 2014/15 išao na suđenja i nije se solidarisao sa kolegama“, dodaje Beljanski.

Podsetio je i da su Advokatska komora Beograda i Srbije suspendovali Kokanovića, ali da je izvršenje tog rešenja odloženo „da bi imao od čega da obezbedi egzistenciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari