Vladimir Orlić - dostojan! 1foto FoNet Aleksandar Barda

Veliku pažnju javnosti izazvala je vest da je Vladimir Orlić imenovan za novog direktora BIA. Mada, pitanje je šta je javnost i očekivala imajući u vidu ko je sve do sada bio šef nacionalne bezbednosne agencije.

Orlić apsolutno zadovaljava sve kriterijume – nebrojeno puta je hvalio Aleksandra Vučića, napadao njegove političke protivnike, vređao novinare i to za skupštinskom govornicom… Jednom rečju – naprednjak za primer i dostojan naslednik Aleksandra Vulina.

Vladimir Orlić - dostojan! 2
Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Ko je očekivao nekog drugog na čelu BIA, mora da je dosta politički naivan. Na to mesto su od dolaska naprednjaka na vlast postavljani isključivo ljudi odani Vučiću, u koje je je imao apsolutno poverenje.

Njegov prvi kadar je bio manje poznati Nebojša Rodić, koji se na tom mestu zadržao godinu dana, od avgusta 2012. do septembra 2013.

Posle odlaska Rodića, BIA više od mesec dana nije imala direktora, a izbor je kočio, prema sopstvenom priznanju, upravo Vučić, rekavši da nije zadovoljan predloženim kandidatima.

Iako “samo” vicepremijer, bilo je očigledno da je Vučić još tada imao apsolutnu moć, da je njegova vladavina autokratska i da jedini odlučuje o svemu u državi, pa tako i o prvom čoveku BIA.

Krajem 2013. na čelo BIA postavlja svog bliskog prijatelja, Aleksandra Đorđevića, koji tu ostaje skoro četiri godine, a potom tu dolazi Bratislav Gašić i zadržava se punih pet godina, dok se Vučićeva vlast još više učvršćivala.

Gašić nije imao neophodne kvalifikacije, kao ni njegovi prethodnici, jer niko od njih nije dolazio iz bezbednosnih struktura. Činilo se da nas posle Gašićevog izbora ništa ne može iznenaditi, ali onda je usledio spektakl – decembra 2022. na čelo BIA stupa Aleksandar Vulin.

I ko zna koliko bi on tu ostao, da ga SAD nije stavila na listu sankcija. Podneo je ostavku u novembru prošle godine, jer, kako je rekao “nije želeo da žrtvuje Srbiju zbog sebe“.

Optužio je zapadne sile da su tražile njegovu ostavku “kako bi se smanjila podrška birača politici predsednika Aleksandra Vučića” i to baš u izbornom periodu. Iz kog nikad ne izlazimo.

I zašto bi nas posle ovakvih kadrova iznenadio izbor Vladimira Orlića za direktora BIA? Da ne pričamo da se kao ozbiljan kandidat za tu funkciju, nakon Vulinovog odlaska, pominjao Marko Đurić.

Orlić takođe ne dolazi iz bezbednosnih struktura, ali dolazi iz kruga vernih i odanih Vučiću. Neće mu biti teško da nastavi putem svojih prethodnika – da prisluškuje političke protivnike, opozicione lidere, „neposlušne“ novinare, i sve druge građane koji su im iz nekog razloga interesantni.

Dakle, dostojan! A nama je pod ovakvom vlašću ionako svejedno ko je na čelu BIA.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari