Vladimir Putin, predsednik Rusije, izabran je za ličnost godine 2007. uglednog, američkog magazina Tajm. Kako stoji u obrazloženju ovog nedeljnika, titula ličnost godine nikada nije bila čast. Nije reč o nadmetanju u popularnosti, već u najboljem slučaju jasnom priznanju sveta najmoćnijem pojedincu i snazi koja uobličuje svet, bilo na bolje ili gore.

Vladimir Putin, predsednik Rusije, izabran je za ličnost godine 2007. uglednog, američkog magazina Tajm. Kako stoji u obrazloženju ovog nedeljnika, titula ličnost godine nikada nije bila čast. Nije reč o nadmetanju u popularnosti, već u najboljem slučaju jasnom priznanju sveta najmoćnijem pojedincu i snazi koja uobličuje svet, bilo na bolje ili gore. Reč je konačno o smelom ruskom lideru Vladimiru Putinu. Putin nije početnik, a nije ni demokrata na način na koji bi to Zapad definisao. On nije primer slobode govora. On iznad svega zastupa stabilnost pre slobode, pre izbora, stabilnost koja je jedva viđena za sto godina u ovoj zemlji. Da li je Putin postao ovakva osoba zahvaljujući svom dedi, zbog čega je već dva puta Tajmsova ličnost godine, ili je nalik Petru Velikom, istorijskoj ličnosti kojoj se divi, da li se dokazao kao reformista ili autokrata koji je odgurnuo Rusiju unazad u eru represije, biće poznato tokom naredne decenije.
Putin je ostvario izvanredan liderski podvig: nametnuo je stabilnost u Rusiji kakva je do tada retko viđena i ponovo vratio Rusiju za sto svetskih sila. Iz tog razloga Vladimir Putin je Tajmova ličnost 2007.
Rusija živi u istoriji i istorija živi u Rusiji. Veći deo 20. veka Sovjetski Savez je bacao kobnu senku nad svetom. Bio je američki mračni blizanac. Ali, posle pada Berlinskog zida takva slika Rusije izbledela je iz američke svesti pošto je Amerika postala talac sopstvene polarizovane politike. Gubitkom mesta u velikoj geopolitičkoj igri uticaj Rusije je umanjen, zahvaljujući ne samo Americi, već i usponu Kine i Indije. Ovo je mišljenje koje je uvek bilo naivno.
Rusija je najveća zemlja u svetu koja deli 4.200 kilometara granice s Kinom. U Rusiji živi značajan deo islamske populacije, ona je zemlja koja ima veliko skladište oružja za masovno uništenje i smrtonosni nuklearni arsenal. Ona je druga po veličini zemlja po proizvodnji nafte posle Saudijske Arabije i važan igrač u svemu što se događa na Bliskom istoku. Iz tih razloga, ukoliko Rusija padne pašće i sve opklade za 21. vek. Ukoliko Rusija bude uspela kao država u porodici nacija onda će za to biti zaslužan samo jedan čovek – Vladimir Vladimirović Putin.
Niko ne bi trebalo da se usudi da kaže da je Putin dete sudbine. Jedino preživelo dete radnika iz nekadašnjeg Lenjingrada, Putin je rođen posle onoga što Rusi zovu Veliki patriotski rat u kojem je stradalo 26 miliona ljudi. Jedini dokaz da je sudbina umešala prste u Putinovu životnu priču izvlači se iz posla kojim se bavio njegov deda: kuvao je za Jozefa Staljina, diktatora koji je zaveo bezbožan teror u svojoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari