Vladimir Terzić: Advokat Branko Ivković uhapšen na osnovu tipskih prijava "uspaničenih" građana, moguće da ih je sačinila policija 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

U jučerašnjoj seriji hapšenja aktivista koji su prisustvovali i organizovali protest 10. avgusta u Beogradu, uhapšen je advokat i predsednik Valjevskog pokreta otpora Branko Ivković. Njemu je Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu na teret stavilo krivično delo izazivanje panike i nereda.

Ivkovićev kolega, koji je učestvovao i u njegovoj odbrani, advokat Vladimir Terzić kaže za Danas da je Ivković uhapšen jer se sumnjiči za krivično delo izazivanje panike i nereda, ali i otkriva veoma čudne detalje samog podnošenja prijave.

„Njemu je policija je stavila na teret izvršenje krivičnog dela izazivanje panike i nereda po prijavi sedam “uspaničenih” građana Valjeva i okoline. Tih sedam građana navodno su pročitali objavu na Fejsbuku kojom se poziva na blokadu 11. 08. u 18 časova, bez navođenja tačne lokacije, koju je preneo Ivković, pa su se zabrinuli kako će doći u Valjevo, jer imaju potrebu da idu kod lekara i slično. Krivične prijave građana su tipske, ima indicija da je to policija sačinila po nalogu nekoga ko je zainteresovan da zastraši ljude koji protestuju u Valjevu i širom Srbije“, naglašava Terzić.

On kaže da je odbrana bila delotvorna, i da su odmah  dokazali da nije postojao umišljaj da se širi lažna vest, jer je Ivković isto tako objavljivao i druge pozive na protest, u Loznici, Valjevu i Beogradu, koji su i održani, pa je osnovano verovao da će biti održan i taj protest u Valjevu.

Terzić dodaje da nema ni drugih elemenata krivičnog dela, jer nema potrebne kriminalne količine ukoliko se radi o sedam građana kojima se Ivković nije direktno obratio, već se obratio svojim pratiocima na društvenoj mreži, a ove osobe ni ne poznaje.

„Osećaj nas pet branilaca, koleginica Jane Aćimović Planojević, Vere Aćimović, Sretena Đorđevića, Zorana Dujakovića i mene, je da su vlasti preko policije označile metu, kolegu Branka Ivkovića koji je u opozicionom Valjevskom pokretu otpora, a onda pronašle strele u vidu unapred spremnih “građana” koji će je gađati. Radi se o nedostojnosti državnih organa, koja ima primese krivičnog dela, što će nekad valjda doći pod lupu istrage“, kaže Terzić.

Vladimir Terzić: Advokat Branko Ivković uhapšen na osnovu tipskih prijava "uspaničenih" građana, moguće da ih je sačinila policija 2
FOTO: Printskrin – Youtube/ Beta

Branko Ivković je juče pušten nakon saslušanja koje je počelo oko 19.30 sati. Juče su u Valjevu bile planirane blokade, ali su se građani, zbog njegovog privođenja, oko 20 časova okupili na protestu ispred tužilaštva na poziv Ilije Kovačevića iz „Valjevskog pokreta otpora“.

Ivković se nakon saslušanja obratio građanima Valjeva.

„Ja neću sada držati neki govor, ali želim da se zahvalim vama, svim građanima Valjeva, želim da se zavhalim mojim kolegama advokatima i Advokastkoj komori Srbije“, rekao je Ivković.

Za kraj je poručio „Rudnika neće biti“.

Advokat Branko Ivković poznao je poznat široj javnosti kao advokat nekada uhapšene policajke Katarine Petrović, ali i jedan od organizatora protesta „Srbija protiv nasilja“ i protesta protiv litijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari