U petak, 29. januara, održana je konstituitivna sednica Skupštine Gradske opštine Kostolac.

 Sednicu u Kostolcu je otvorio Miomir Ilić, predsednik Skupštine Grada Požarevca pozdravivši odbornike, predstavnike Privrednog Društva, goste, načelnika Braničevskog okruga Gorana Petrovića, gradonačelnika Požarevca Miodraga Milosavljevića sa saradnicima, sve koji su se zalagali, kako je rečeno, za opštinu Kostolac, kao i dugodišnje direktore, sada u penziji, Kostu Makara i Borivoja Jovanovića. Do izbora predsednika Skupštine Gradske opštine Kostolac, konstituivnu sednicu je vodilo radno predsedništvo na čelu sa najstarijim odbornikom Jelenom Martić.

Prva tačka dnevnog reda konstituitivne sednice Skupštine Gradske opštine Kostolac podrazumevala je verifikaciju mandata odbornika Skupštine Gradske opštine Kostolac. Nakon razmatranja izveštaja izdata su i rešenja o verifikaciji, a odbornici su položili svečanu zakletvu i potpisali izjavu. Zakletvu za nove odbornike Skupštine Gradske opštine Kostolac položio je 21 odbornik: Emil Andrun, Violeta Grujić, Vecko Krstanoski, Aleksandar Popov, Nenad Marković, Nebojša Nikolajević, Dragoljub Ivanović, Zoran Milošević, Zoran Mikšić, Dragan Atanacković, Bogić Anđelić, Saša Lazić, Slavica Pavlin Rokvić, Miroljub Nikolajević, Ivan Mlakar, Vladica Branković, Vladimir Vila, Rajko Božić, Dragan Grubetić, Marko Jelčić i Jelena Martić.

Nakon toga razmatran je i usvojen Izveštaj Gradske izborne komisije Grada Požarevca o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine Gradske opštine Kostolac od 6. decembra 2009. godine. Na osnovu predloga ujedinjene koalicije stranaka koje čine vladajuću većinu nove Gradske opštine Kostolac, za predsednika Skupštine Gradske opštine Kostolac izabran je kandidat dr Emil Andrun, za koga je glasalo 17 odbornika nove Gradske opštine. Nakon izbora, dr Emil Andrun se zahvalio i nastavio da predsedava konstitutivnom sednicom. U daljem toku rada, na osnovu utvrđenog i usvojenog dnevnog reda, za zamenika predsednika Skupštine Gradske opštine Kostolac, takođe tajnim glasanjem, izabran je Nenad Marković, diplomirani inženjer elektrotehnike a za sekretara Skupštine Gradske opštine Kostolac postavljena je Slađana Petrušić, diplomirani pravnik. Na kraju prve konstitutivne sednice Skupštine Gradske opštine Kostolac imenovana je Komisija za imenovanja i razrešenja Skupštine Gradske opštine Kostolac.

U nastavku konstituivne sednice održana je i druga sednica Skupštine Gradske opštine Kostolac. Sednicom je predsedavao dr Emil Andrun, novoizabrani predsednik Skupštine Gradske opštine Kostolac, a na sednici je, pod prvom tačkom dnevnog reda, izabran predsednik Gradske opštine Kostolac. Na osnovu predloga, tajnim glasanjem, odbornici su za predsednika Gradske opštine Kostolac izabrali Vladimira Vilu, diplomiranog inženjera elektrotehnike i dosadašnjeg predsednika Saveta Gradske mesne zajednice Kostolac. Zahvaljujući se na ukazanom poverenju, Vladimir Vila, pored toga što se osvrnuo na činjenicu kako se došlo do realizacije ideje o formiranju Gradske opštine Kostolac, ukazao je i na najbitnije smernice budućeg rada organa u Gradskoj opštini Kostolac.

– Pre svega, treba raditi u interesu građana, da okolna sela postanu jedinstvena urbana celina, voditi pravilnu socijalnu politiku, zalagati se za efikasan razvoj investicija i energetskih potencijala u Kostolcu jer to otvara mogućnost zapošljavanja mladih, poboljšati uslove života uopšte, stvarati ambijent gde će mladi ljudi imati svoju perspektivu, rekao je Vladimir Vila i zaključio da je program jednostavan ali zato i vrlo težak.

Nakon toga, za zamenika predsednika Gradske opštine Kostolac je izabran Aleksandar Popov, diplomirani inženjer građevine. Izborom Vladimira Vile i Aleksandra Popova prestao im odbornički mandat, tako da je u toku sednice Gradska izborna komisija podnela Izveštaj o dodeljenim mandatima odbornika Skupštine Gradske opštine Kostolac i to: Miti Gavrilovu i Marin Vojinu.

Pre izbora članova Veća Gradske opštine Kostolac, skupu se obratio Dragan Jovanović, direktor PD „TE – KO Kostolac“: – Ovo je jako važan događaj za Kostolac, firma polaže velike nade u produbljivanje odnosa sa lokalnom samoupravom. Očekujemo od konstituisanja opštine Kostolac stvaranje još kvalitetnijih odnosa, jer imamo obavezu i u drugim dešavanjima u gradu i regionu. Zamolio bih izabrane odbornike za strpljanje i toleranciju, radićemo svi zajedno u interesu građana ali, svesni smo toga, ne uvek na zadovoljstvo svih građana. Kostolac ima ambicioznu perspektivu i mi ćemo sa svoje strane sve učiniti da se ona realizuje, rekao je Jovanović.

Nakon zasedanja Gradske izborne komisije i donošenja rešenja o potvrđivanju mandata odbornicima kao i razmatranja i usvajanja Izveštaja GIK o dodeljenim mandatima odbornika, izabrani su i članovi veća Gradske opštine Kostolac. Predsednik Veća nove vlasti u Kostolcu je po funkciji Vladimir Vila, a članovi su: Marko Jelčić, Dušan Despotović, Mirko Marjanović, Bora Živković i Siniša Živković. Kako je Marku Jelčiću izborom za člana Veća prestao odbornički mandat, GIK je na sednici donela rešenje o potvrdi mandata novom odborniku Orhanu Džemailu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari