Vladimir Vučinić: Anatemisani sudija 1

Izreka da je pravda spora, ali dostižna ovih dana je iznova dobila potvrdu kada je Visoki savet sudstva ukinuo javno izrečenu opomenu Vladimiru Vučiniću. Ipak, u ovom konkretnom slučaju, pravda je bila isuviše spora.

Zbog tretmana kojem je bio izložen zato što je postupio po zakonu i vratio pasoš biznismenu Miroslavu Miškoviću, sudija Vučinić je prešao u advokaturu.

Na taj način pravosuđe je ostalo bez jednog od svojih najboljih sudija, koji je još na trećoj godini Pravnog fakulteta u Beogradu odlučio da se bavi tim pozivom. Vučinić je sudsku karijeru počeo 1991. godine u tadašnjem Prvom opštinskom sudu, gde je volontirao. Posle godinu dana postao je sudijski pripravnik u Petom opštinskom sudu, a u oktobru 1995. i sudija. U decembru 1999. godine postaje sudija Prvog osnovnog suda, 23. marta 2005. sudija Okružnog suda u Beogradu i predsednik veća i Vojnog odeljenja. U Posebno odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala raspoređen je 20. decembra 2006. Za deset godina u Specijalnom sudu, vraćena mu je samo jedna presuda.

Tokom karijere nikada nije bežao od „vrućih krompira“. Između ostalog sudio je drumskoj mafiji, Sretenu Jociću zbog ubistva Ive Pukanića, do smene vodio je postupak zbog pobune JSO… A u jednom periodu sudio je i Miroslavu Miškoviću. Kada se usprotivio predsedniku Višeg suda Aleksandru Stepanoviću i odbio da preinači odluku o vraćanju pasoša, karijera mu je krenula nizbrdo. Smenjen je sa mesta predsednika Posebnog odeljenja, slučaj Mišković je spojen sa putarskim preduzećima i prebačen drugom sudiji, a na kraju je i vraćen u „obični“ Viši sud. Sistem je zaključio da za sudiju koji sudi po zakonu nema mesta u domaćem pravosuđu.

Vladimir Vučinić je rođen 1964. godine u Beogradu. Završio je Zemunsku gimnaziju. Prošao je sve mlađe selekcije u fudbalskom klubu Crvena zvezda kao deo zlatne generacije. Povreda kolena ga je sprečila da sa Zvezdom postane prvak Evrope u Bariju. Otac mu je ostavio biblioteku od blizu tri hiljade naslova. Zahvaljujući ženi i dvojici sinova lakše je podneo izbacivanje iz sudstva. Stariji sin je želeo da se bavi pravom, ali je u međuvremenu odustao od te ideje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari