Vladine mere neće sprečiti pad broja stanovnika Srbije

Milica Vesković Anđelković, asistentkinja na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Ostavite komentar


  1. Slazem se tesko je ali i ne i nemoguce zaustaviti ono sto su zapoceli zapadnjaci sankcijama i njihove marionete dosovci koji su bili skoro jedino sposobni za lopovluk i otimanje.

    1. Ivane ostalo je malo zlatiborskog prsuta sa odlicnim sokovima pa pozurite do menze dok ne nestane. Vas komentar je ocenjen kao odlican jer posebno napada opoziciju tako da cuvamo poslednji ukusan sendvic za vas. Svratite posle smene.

  2. Analiza je nepotpuna. Nije dovoljno naglašena nedopustivo mala plata u poredjenju sa evropskim zemljama. Dalje, treba obezbediti stan od strane države, zatim garancija zaposlenja. Nije rečeno da se negativan natalitet prvi put dešava srpskom narodu od kada se naselio na Balkan. To govori da se srpski narod nalazi u najvećoj nevolji kroz celu svoju istoriju. I najzad, slabo pominjemo primer Rusije koja je imala negativan priraštaj do 2012., a zatim, primenom mera, pozitivan. Zašto se svi pravimo pametni, zašto ne preuzmemo ruski model koji funkcioniše. Jedan od detalja ruskog modela je 10 000 evra za rodjenje deteta iz sve ostale prethodno pomenute mere. Ovo radi poredjenja naših mera: “kako Mali Djokica podiže natalitet”. Dakle, malo tu ima ozbiljne filozofije, a mnogo više suve realnosti gde je filozofija suvišna.

  3. Što se tiče niskog nataliteta u razvijenim evropskim zemljama, valjda jedan filozof zna da je to neuporedivo, Ako su tamo plate 5-10 puta već nego u Srbiji! Tek kada bi našem narodu Dali evropskim plate, a natalitet bio nizak, onda može morning da kažemo da je to isto! Uopšte ne verujem da bi bilo isto, već bi natalitet bio bolji.

  4. Znači ništa od radjanja mladih naraštaja učesnika Farmi. Drago mi je.

  5. Sjajan interviju. Zivotni stil se promenio, nema vise sire porodice, pomerili smo se iz sela, ima manje vremenskih i proatornih resursa i to je sve primarni uzrok.
    Srbija je daleko ispred nekih zemalja po porodiljskom odsistvu i novcanoj dostupnosti vrtica.

  6. Наталитет је у обрнутој корелацији са дохотком, то је познати парадокс ,,дохотка и прираштаја“. Међутим, наталитет је у још бољој обрнутој корелацији са засићеношћу друштва регулативама и сигурности. То је још чуднији и мање познат апсурд.

  7. Donele bi rezultate, samo takve da su mere pravljenje za podizanje populacijre.
    Svako drugo dete dve godine staza u knjizicu, trece jos tri godine staza cetvrto jos cetiri godine i peto jos pet godina staza.
    Pa da vidis onda bi zene i koje su bez posla radjale jer bi sa petoro deca imale dovoljno staza za penziju.
    Plus porodica sa troje i vise deca jednom godisnje jednokratna pomoc u visoni 100.000 dinara.
    Pa da vidis kako moze.

  8. Stanovnici opstina Tutin i Novi Pazar su takodje gradjani Srbije, ali imaju veoma visok natalitet. Sto njih ne pitate nesto o tome. Nekada smo bili u ravni sa njima. Sta se to u nama prevrnulo.Svi analiticari samo pricaju o novcu.Novac neme nikakve veze sa natalitetom.Pa ne kupuju se deca na pijaci.Onaj ko je proveo totalnu industrijalizaciju Srbije i odmamio devojke u gradove, znao je dobro da je to pogibeljno za srpski narod. Zato je to i radio.Znate li da jos uvek po selima Srbije ima nekoliko stotina hiljada nezenja. Sta o tome misle Vasi pametni analiticari?

Ostavite komentar


Društvo

Kreni-promeni: Hitno rešiti problem klima uređaja u porodilištima 9

Kreni-promeni: Hitno rešiti problem klima uređaja u porodilištima

Pokret "Kreni-promeni" ocenio je danas da je potrebno hitno rešiti problem "nehumanih uslova" u porodilištima u Srbiji i nepostojanje klima uređaja.Izvršna direktorka "Kreni-promeni" Marina Pavlić na društvenoj mreži "Iks" kazala je da im veliki broj porodilja piše o nehumanim uslovima u porodilištima, kao i da usled nedostatka klima uređaja majke i bebe imaju jako teške uslove.

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.