Vlado Đukanović: Nije Ceca nego primer „lepi grome moj“

Ostavite komentar


  1. Problem je to sto, gospodine, Vi slusate Cecu pa Vam je njena pesma pala na um. Kulturni covek slusa Cecu. Ne ide to.

    1. Kada bi ovaj lingvista poznavao Vladu i njegov doprinos razvoju srpskog jezika i gramatike na bi ovako prizemno komentarisao materiju u koju se očito ne razume

  2. Šteta što ovaj lingvista ne upotrebi književni jezik da kaže da su se on i izdavač prešli, ubacujući šund u radnu svesku, a ne da nemuštim jezikom pravda svoju grešku.

  3. Bravo za gospodina koji u slobodno vreme sluša Cecu i ko zna koga još.

  4. Čestitke lingvisti: deca iz udžbenika uče, a radne sveske služe za vežbanje, Marina Tucaković vrhunski pesnik. Sve u skladu sa medijima nacionalne frekvencije. Da deca ne skrenu sa zacrtanog puta indoktrinacije.

  5. A seksualna konotacija u drugom stihu: “Nekada je tlo pod nama pucalo” nije sporna za decu od 11-12 godina? Nosili su težak nameštaj, šta li?!

    1. Ja tu ne vidim seksualnu konotaciju.Bili smo zajedno,slozni,mogli smo sve,niko nam ništa nije mogao.Ali ,što je Babi milo,grome moj.

    2. Profesor sam književnosti, draga mama, a ujedno i mama dvadesetogodišnjakinje. S obzirom da Vaše dete ima 12 godina, trebalo bi da razmislite o njegovoj/njenoj seksualnosti i porazgovarate o tome. Što se stiha tiče, Vi ste videli seksualnu konotaciju – stih inače predstavlja stilsku figuru (metaforu) koja se odnosi na snagu ljubavi dvoje ljudi. Ukoliko Vam je sporna Marina Tucalović, trebalo bi isto toliko da Vam budu sporni i Čorba, i Bajaga. Da li Vam smeta ko je napisao stihove ili ko ih peva?

      1. Hajde da se ne lažemo, odlično je poznato zašto i zbog koga je ova pesma nastala, uspomena na vreme kada su jedna pevaljka i jedan krimos bili „glavni“ u društvu. Po njima je nastao nakaradni sistem vrednosti koji se vuče i dan danas i sad bi još da to proguraju i u đačke vežbanke.

      2. Profesor knjizevosti bi trebalo da zna da se pravilno kaze -s obzirom na to…

  6. Bilo bi poucno kada bi pored supruge bio i Zeljko Raznjatovic kao licnost za primer kojim deca treba da teze. Ustvari ako puste masti na volju i budu vodjeni primerom bracnih drugova sa ciljem da postignu isto, udzbenici im ni netrebaju.Bild bi lepo da se oslobodimo mota -gde ja stadoh ti idi pet koraka a i vise unazad-.

  7. „Marina Tucaković je neosporna kao tekstopisac“, reče lingvista. Primer jednog njenog teksta:
    … Napravi mi sina
    Pod svetlima kazina
    Biće dete sreće
    Sve će da mu ide
    Svi će da mu zavide…

    1. Дошла су нека зла времена, кад нас монтенегрин учи СРПСКИ!

  8. Pre nego što napišete bilo šta protiv gospodina Đukanovića,molim vas,raspitajte se ko je on.Poslušajte nekoliko emisija „Put u reči“-verovatno niste čuli za nju od previše Cece.

    1. Desava se…Ali,u poviku,Aco,Srbine..!!.Moramo podvuci vokativ…Bolje da je to uslo u vedzbanku…Ubismo se od cepidlacenja u ,i o jeziku,a uglavnom svi cute kao mutavi…

  9. Meni je baš super što je i stih sa „estrade“ ušao u udžbenik i apsolutno se slažem sa logikom autora da treba približiti književni jezik mladima. Stihovi su lepi i nisu vulgarni. Jedini problem je u tome što svi znamo da ih Ceca peva Arkanu. Dakle kriminalka žali za ratnim zločincem. Siguran sam da ovo nije jedini primer vokativa u turbo-folku, ali je baš on završio u udžbeniku. Iako nenamerno, na taj način normalizujemo njihov odnos. Zamislite da se za primer uzme rečenica iz Moje borbe Adolfa Hitlera, nekako je degutantno, čak iako je sama rečenica možda neutralna ili lepo napisana.

  10. „U zadatku piše da treba podvući oblike vokativa u primerima iz poezije i popularne muzike… Suština je … da učenici kao vokativ podvuku reč ‘grome’, a ne ‘lepi moj grome’ i ‘safiru’, a ne ‘plavi moj safiru’.“ Ako su „grom“ i „safir“ u vokativu, u kojem su padežu „lepi moj“ i „plavi moj“? Uzgred, književni oblik od „safir“ glasi „safire“, a ne „safiru“.

  11. U petom razredu se šalje poruka da O klasje moje… i tlo koje puca pod njima (kriminalca i pevaljke) imaju istu vrednost, to nije jasno naznačeno, a crta koja ih razdvaja trebalo bi da bude mnogo deblja recimo širine najšireg kanjona na svetu…

  12. То је онај Владо Ђукановић што негде написа да „Црногорци“ имају право на назив свог књижевног језика (црногорски), „који са српским
    језиком има 75% заједничке лексике!“ Само! (Волео бих да ми негде напише бар 0,5% те несрпске, а „црногорске“ лексике, и био бих му до гроба захвалан) „Рече“ и остаде жив! Тек толико да се зна!

  13. Nekako mi je sumanuto da uopšte komentarišem ovu ordinarnu glupost.
    Pored Jove Zmaja, Laze Kostića, Dučića, Desanke Maksimović, Mire Alečković, pojavi se buduća nobelovka, Marina Tucaković.
    I ovaj genijalac govori o književnim vrednostima tekstova napisanih za zabavu i zamajavanje polupismene mase.

  14. Pozdravljam ideju da se pop kultura provuče kroz neki zadatak, ali da li je ratnim profiterima zaista mesto u udžbeniku? Sam stih nije sporan vec je sporna dodatna simbolika koju on sa sobom nosi, a koju svi znamo i o čemu bi neko ko piše udžbenik za decu morao da razmišlja. Mislim da je ovo dosta opasno jer deci normalizuje ovakve ličnosti za koje je i ovako teško objasniti da ne treba da budu uzori.

  15. Da mi gospodin objasni šta znači ovako napisano“lepi grome moj“?Ako je „grom“nadimak piše se velikim slovom,ako je prenosno značenje onda ima sasvim neprihvatljivu seksističku poruku,,ako je sa pridevom „lep“ pitanje je može li biti „grom“,a ako se vezuje sa drugim stihom moramo učenicima objasniti „šta je pod nama pucalo“,a mislim da je tekstopisac(ne pesnik),nepravilno papisao „grom“,umesto „Grom“…..?Zato moramo razmišljati kada biramo primere(barem njih ima ),a ne kako ćemo se odbraniti.

  16. Ceca je kriminalac i nema rasprave, zasto ovaj stih ne treba da bude u skolskom obrazovanju!

  17. Marina Tucaković nije nesporna kao tekstopisac, već deo istog trulog sistema koji hara već decenijama. Ispiranje mozgova od malih nogu. PU!

  18. Ja koliko znam,primeri srpskog pesništva su Laza Lazarević,Branko Radičević,Vasko Popa,Dis itd itd itd i milion itd,jel vi to gospodo lingvisti poredite naše velikane srpske književnosti sa tamo nekom Marinom,Cecom i Čolićem?ma bravo za vas.koji ste vi idioti

  19. I još nešto, Balašević je pesnik,Bora Đorđević i Džoni Štulić su pesnici,Bane Krstić i Džiboni isto,a Marina Tucaković to sigurno nije

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.