Vlajić o protestu ispred RTS-a: Što se vlast više oseća ugroženom to postaje represivnija 1Foto: N1

Raniji protesti, sudeći po reakcijama vlasti nisu čini se da ih nisu smatrali nečim što ih ugrožava. Ovi sada dovode njihovu vlast u pitanje, a samim ti postavlja se pitanje ispravnost onoga što vlast radi na dubokom i ozbiljnom nivou i otud ta represija. Što se vlast više oseća ugroženom, to postaje resivnija, rekao je za N1 novinar Đorđe Vlajić.

On je rekao da je drugačija situacija u državi da bi bilo i više senzibiliteta za zahteve kakvi se čuju večeras ispred Javnog servisa.

„RTS je jedan od dva javna servisa i oni bi morali da se u potpuno bave svime što je u javnom interesu i što bi građani morali da znaju. Izgleda je se tamo javni interes poistovećuje sa interesom vlasti. Meni je to signal da su protesti dobili novu komponentu. Jedno vreme je delovalo kao dijalog istomišljenika, opozicija sa svojim simpatizerima, vlast sa svojim. Ali kada je reč o ekologiji, koliko god mediji naklonjeni vlasti minimalizuju, satanizuju i loše pišu o protestima i dijalogu, sve je počelo da izlazi iz dijaloga istomišljenika. Sada protesti pozivaju i signal su za opasnost i ugoržavnje ljudi i ekologije i njima se priključuju i simpatizeri vlasti“, rekao je Vlajić.

On je naveo i da u Srbiji sada postoje spiskovi.

„Spiskovi onih koji nisu poželjni da uđu u Srbiju, aktivista ekoloških koji navodno ugrožavaju vlast. Sve je to upotreba aparata sile i zloupotreba vlasti da zastrašuje one koji se suprotstavljaju nekim njenim potezima, kao što je na primer kopanje litijuma. Čini se, da je prema onome što predsednik Srbije govori vlast prelomila i samo je pitanje kada će i pod kojim uslovima to da se radi“, naveo je Vlajić.

On kaže da se može zaključiti iz rekacija vlasti da pređašnji protesti nisu smatrani nečim što ih ugrožava.

„Međutim, sada, ovi ekološki protesti, dovode u pitanje ispravnost onoga što vlast radi na dubokom i ozbiljnom nivou i otud ta represija vlasti. Što se vlast više oseća ugroženom to postaje represivnija. Ovo je signal njihove ugroženosti i ne žele to da trpe jer im izmačinje sigurnost. I nije u pitanju samo projekat Jadar već i istočna Srbija gde već postoji šteta koja je napravljena ljudima i prirodi. Stvara se kritična masa otpora vlastima“, rekao je novinar Đorđe Vlajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari