Vlasi: Efikasnije očuvanje nacionalnog identiteta 1Bor Foto: Wikipedia

Efikasnije očuvanje svih elemenata nacionalnog identiteta Vlaha bila je glavna tema Sednice Nacionalnog saveta Vlaha, održane u Boru, kojom je predsedavao novi čelnik Saveta Novica Janošević, doskorašnji predsednik opštine Kučevo.

Osim članova Saveta, sednici je prisustvovao i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je poželeo dobrodošlicu svim članovima i iskoristio priliku da čestita Janoševiću izbor na mesto predsednika Saveta.

Janošević je podneo izveštaj o aktivnostima Saveta od Konstitutivne sednice i istakao da je kod nadležnih registrovan Statut Saveta kao i sva druga neophodna akta, da je dobio Rešenje o upisu u Registar predsednika Nacionalnih manjina Srbije, učestvovao na Sajmu nacionalnih manjina u Beogradu, te da su ostvareni neposredni kontakti sa svim opštinama gde žive Vlasi sa kojima je dogovorena saradnja za budući period.

– Jedna od značajnijih odluka jeste i kompletiranje Nacionalnog saveta, odnosno radnih tela, donošenje odluka o radu članova tih tela koja se bave posebno pitanjima iz nadležnosti Nacionalnog saveta a to su, pre svega, obrazovanje, kultura, obaveštavanje, kao i službena upotreba jezika i pisma. Jedna od važnih tačaka bila je i usvajanje predloga o izboru predsednika Izvršnog odbora, a na tu funkciju izabran je dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Radiša Dragojević, rekao je Janošević.

U nastavku sednice donete su odluke o izboru predsednika, zamenika predsednika i članova odbora za kulturu, obaveštavanje, obrazovanje i službenu upotrebu jezika i pisma. Predsednik Odbora za kulturu postao je Milan Stanković iz Zaječara, a njegov zamenik je Danijel Čorboloković iz Bora. Čelnik Odbora za obrazovanje je Miletić Mihajlović iz Petrovca na Mlavi, a njegova zamenica Rozica Dragojlović iz Kučeva. Za predsednika Odbora za obaveštavanje izabran je Miloš Petrović iz Kučeva, a za zamenika Novica Lapadatović iz Zaječara. Odbor za službenu upotrebu jezika i pisma vodiće Andrija Savić iz Boljevca, a njegova zamenica je Jadranka Grbinović iz Petrovca na Mlavi. Doneta je i odluka o formiranju radnih tela za saradnju sa dijasporom i za ekonomski razvoj. Održana je i prva sednica Izvršnog odbora kojom je predsedavao novi čelnik ovog tela Radiša Dragojević. Donete su odluke vezane za status predsednika Nacionalnog saveta Vlaha po kojoj će prvi put ova funkcija biti profesionalna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari