U cilju promocije ekoturizma i zaštite životne sredine Vlasinskog jezera UNDP je zajedno sa kompanijom Coca Cola odobrio 261.000 dolara za tri naredne godine.

Jedna od aktivnosti predviđenih programom jeste postavljanje Turističke signalizacije za označavanje Vlasine, koja je odlukom Vlade Republike Srbije 2006. godine proglašena Predelom izuzetnih odlika.

– Cilj projekta jeste pružanje pomoći Opštini Surdulica u razvoju ekoturizma, najvećeg potencijala opštine i očuvanja okoline. Postavljanjem turističke signalizacije se očekuje povećanje kvaliteta postojeće turističke ponude kroz pravovremeno i transparentno pružanje informacija učesnicima u saobraćaju, kako onima u tranzitu tako i turistima – objašnjava za Danas Biljana Nikolić, direktorica Turističke organizacije Surdulica.

Urađena su adekvatna rešenja za postavljanje turističke signalizacije na državnom putu prvog iz pravca Beograda i Skoplja, saobraćajne i turističke signalizacije kao i iz pravca Vladičinog Hana – Surdulice – Strazimirovca. Signalizacije će biti postavljena i na putu iz pravca Vlasotince – Crna Trava – Vlasina – Bosilegrad, kao i na obeleženim pešačkim i biciklističkim zonama oko Vlasinskog jezera za vođenje turističkog saobraćaja na Vlasinskom jezeru. Opština Surdulica uz podršku međunarodnih donatora i iz sopstvenih sredstava poslednjih godina radi na uređenju Vlasinskog jezera kako bi ono postalo značajna turistička destinacija, jer je reč o najvećem veštačkom jezeru na Balkanu dužine 12 kilometara. Na Vlasini nedostaju hotelski kapaciteti, uređena kupališta, ski-staze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari