Delegacija OEBS, na čelu sa visokim komesarom za nacionalne manjine Astrid Thors, posetila je opštinu Petrovac na Mlavi i Nacionalni savet Vlaha, saznaje lokalni Radio Boom 93. Predstavnici Kancelarije razgovarali su sa predsednikom Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine Radišom Dragojevićem i sekretarom Bojanom Modrlanovićem.


U okviru sastanka sagledane su aktivnosti koje je Nacionalni savet Vlaha sprovodio u prethodnom periodu, a koje su imale za cilj da, pripadnicima vlaške zajednice, omoguće šire korišćenje prava koja su im omogućena aktuelnim Zakonom o Nacionalnim savetima manjina, posebno u oblasti obrazovanja, informisanja i iz okvira izdavačke delatnosti. Pored ostalog, razmotrena su i pojedina rešenja predviđena izmenama navedenog Zakona.

Posebno interesovanje članovi delegacije su pokazali za početak realizacije pilot projekta, koji zajednički sprovode Nacionalni savet Vlaha i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a koji bi trebalo da rezultira otpočinjanjem – sprovođenjem nastave, u okviru predmeta „Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture“ u deset osnovnih škola na području istočne Srbije. U okviru navedenih aktivnosti istaknut je značaj koji implementacija navedenog projekta, ima za članove vlaške zajednice.

Na sastanku je zaključeno da je neophodna dalja saradnja dve institucije pa i među samim Savetima nacionalnih zajednica, u cilju što uspešnijeg prevazilaženja izazova i prepreka sa kojima se navedene zajednice susreću u Republici Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari