U Zviždu i Homolju je odvajkada kačamak bio specijalitet nad svim specijalitetima. Ko ga nije probao taj ne zna koliko vredi i koliko je ukusan. A sprema se na starinski način. Poznati majstori u kuvanju vlaškog kačama u ovom kraju Dragan Jecić i Vlastimir Jovanović iz Kaone kod Kučeva ističu da je ovo jelo u jelovniku elitnih evorpskih restorana – u Beču i Cirihu – a tajnu su odali homoljski gastarbajteri zaposleni kod stranih ugostitelja.

– Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, takozvanog starog seljačkog tvrdunca, mlevenog u vodenici potočari. To vodenično bračno uzima se i džaka sa drvenim kutlom ???? ?? slađe i ukusnije od onog koje se samelje na mlinu čekićaru. U bakrač se sipa dva litra vode i pusti da dobro provri, a zatim se sipa brašno i meša drvenom varjačom ,,kačamilom’’ oko 30 minuta. Kada se kačamak odvoji od bakrača istrese se na drveni lopar napravljen od bukve i seče u komade koncem ili drvenim nožem. Jede se uz ovčiji ili kravlji sir, meša sa mlekom. Kačamak dobro ide i uz paprikaš „bećar“, prženo meso iz salamure, a prava poslastica je kombinacija ,,hladno pečenje – vruć kačamak’’. Dobri gurmani kažu da uz kačamak i specijalitete od njega dobro ide i hladno pivo, špricer uz ljute papričice – kaže Vlastimir.

Dragan Jecić kaže da kotlić u kome se sprema ovaj specijalitet treba da bude tučan i od bakra. Takav bakrač traje i po sto godina.

– U staro vreme se u Homolju kačamak pripremao samo u blagdane, povodom seoskih slava i zavetina. Pojedini siromašni seljani radili su i nadničili za dnevnicu od jednog kilograma belog kukuruznog brašna. Inače, kačamak je – dodaje Dragan – dijetalna hrana, dobar za pročiščavanje krvnih sudova od masnoće a i povoljno utiče na dugovečnost. Tajna spremanja homoljskog kačamaka je “svojevrstan miraz” koje devojke nose sa sobom u momkovu kuću prilikom udaje.

– Nema starijeg ženskog deteta, devojke ili udate žene koja u našem selu ili u Zviždu i Homolju ne zna da priprema kačamak – dodaje Vlastimir – to kod nas nije samo tradicija nego i više od toga. Devojke i mladići koji znaju da pripremaju kačamak lakše se udaju i žene jer nema kuće u Kaoni i susednim selima u kojima se trpeza može zamisliti bez kačamaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari