Inicijativni odbor za sprečavanje rušenja objekata na Zavojskom jezeru kraj Pirota juče se javno oglasio zahtevom da se odloži njihovo rušenje. U pismu upućenom ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, lokalnoj samoupravi, načelniku Pirotskog upravnog okruga, HE „Pirot’’ i republičkom ekološkom inspektoru, ovaj Odbor traži da se rušenje odloži.

Vlasnici vikendica sagrađenih na obalama Zavojskog jezera na zemljištu čiji je vlasnik HE „Pirot’’ ne spore da je to državno zemljište, a da ih u proteklih deset godina dok su gradili vikendice niko nije opomenuo da je gradnja zabranjena. Odbor naglašava da na tom prostoru ima nekoliko objekata sagrađenih od čvrstog materijala „i da ih je nemoguće ukloniti bez nadoknade štete vlasnicima“. Ujedno traže da se to odloži do usvajanja planskih akata za Park prirode Stara planina.

Kako smo većpisali, Republička građevinska inspekcija je nedavno uručila rešenja o uklanjanju bespravno podignutih objekata, a prošlog petka je istekao rok da to učine sami vlasnici. U međuvremenu je opštinsko Odeljenje za urbanizam u lokalnom listu oglasilo tender za izbor izvođača radova koji će te objekte srušiti o njihovom trošku. Do sada je četrdesetak od 225 vlasnika samo uklonilo drvene barake, kamp prikolice i baraka prikolice.

Republički inspektor zaštite i korišćenja prirodnih dobara Milan Štetić je najavio da će po isteku tendera početkom novembra početi njihovo rušenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari