Vlasnik tvrdi da je na delu pravno nasilje 1

Pod obezbeđenjem policije danas je otpočelo rušenje objekta apoteke Prima, koji se nalazi na uglu Pasterove ulice i Bulevara Oslobođenja.

I dok iz opštine Savski venac insistiraju da imaju sva neophodna dokumenta za rušenje, vlasnik apoteke Damir Isaković tvrdi da je na delu pravno nasilje slično onom u naselju Savamala.

– Prekoputa imate objekte koji potpuno nelegalno stoje devet godina i njih niko ne dira. Ali zato ruše apoteku koja uredno plaća porez i u kojoj radi trideset i devet ljudi – navodi Isaković. On dodaje da je pred njega stavljen ultimatum u kom mu je rečeno da poruši objekat ili će to učiniti umesto njega.

– Ovaj objekat je izgrađen 1992. godine, a ja sam ga kupio 2000. Kada sam ga kupovao iz tadašnje opštinske vlasti mi je obećano da će biti legalizovan. U suprotnom ga ne bih ni kupovao – kaže Isaković.

Prema njegovim rečima, konačna odluka da se obustavi proces legalizacije su opštinske vlasti donele ujutru, ali dodaje da to ne znači da automatski može da se krene sa rušenjem.

– Mi i dalje imamo pravo na upravni spor i na žalbu, ali to niko ne poštuje – konstatuje Isaković.
U rešenju Upravnog suda od 1. septembra koje nam je pokazao Isaković, stoji da je njegov zahtev za odlaganje rušenja prihvaćen do donošenja odluke drugostepenog organa. Međutim, drugostepeni organ je odluku o rušenju doneo dan kasnije, svega dvadeset minuta nakon što je Isaković doneo na uvid rešenje u opštinu Savski Venac.

Takođe, on nam je dao na uvid i zahtev za izuzeće šefice odseka za izvršenja Jelene Grgurević, koja je inače bila izvršitelj u konkretnom slučaju. Pored nje, Isaković je zatražio razrešenje predsednice opštine Savski Venac kao i načelnika odeljenja za inspekcijske poslove.

U zahtevu za privremenu obustavu rušenja, koji je vlasnik juče po hitnom postupku podneo opštinskom načelniku za inspekcijske poslove, stoji da je obustava zatražena jer prethodno nije pravosnažno okončan postupak za legalizaciju objekta. U tom dokumentu se još navodi da je Isaković podneo zahtev za legalizaciju u decembru 2013. godine, a spominje se i član Zakona o legalizaciji objekata u kome jasno stoji da se „rušenje objekata izgrađenih bez građevinske dozvole neće izvršavati do pravosnažno okončanog postupka legalizacije“.

Kao još jedan od uslova koji se u pomenutom zahtevu navodi a koji nije ispunjen da bi apoteka mogla da se ruši, je to što nadležni organ nije angažovao firmu koja poseduje dozvolu za prevoz i odlaganje lekova kao i farmaceutskog otpada, čime se krši Zakon o upravljanju otpadom.

Ne smete da snimate

Po dolasku na mesto rušenja, novinarima Danas je rečeno da moraju da napuste apoteku zbog toga što je to „objekat izvršenja“. Nakon što smo napustili objekat, Jelena Grgurović šefica Odeljenja za inspekcijske poslove i izvršenje opštine Savski venac je pokušala da nam zabrani da snimamo razgovor između nje i radnika apoteke. Pošto smo nastavili da snimimo, zatražila je naša imena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari