Zbog velikih havarija i uništenja magistralnog cevovoda Vlasotince će vodu za piće dobiti tek za nekoliko nedelja, saopštio je u razgovoru za Danas Miodrag Đorđević, šef Štaba civilne zaštite. Škole u Vlasotincu narednih dana neće raditi zbog nepostojanja osnovnih epidemioloških uslova, a tri ekipe Doma zdravlja vrše dezinfekciju ulica i prostorija zahvaćenih poplavom.

Zbog velikih havarija i uništenja magistralnog cevovoda Vlasotince će vodu za piće dobiti tek za nekoliko nedelja, saopštio je u razgovoru za Danas Miodrag Đorđević, šef Štaba civilne zaštite. Škole u Vlasotincu narednih dana neće raditi zbog nepostojanja osnovnih epidemioloških uslova, a tri ekipe Doma zdravlja vrše dezinfekciju ulica i prostorija zahvaćenih poplavom. U romskom naselju, koje je najviše pogođeno izlivanjem Vlasine, ubrzano se radi, a Romi koji se nalaze u DTP Partizan redovno dobijaju hranu, a obezbeđeno im je i grejanje.

Beograd uputio pet miliona dinara pomoći

Grad Beograd juče je usmerio prvu novčanu pomoć opštinama poplavljenog područja Jablaničkog okruga u iznosu od pet miliona dinara, potvrdio je Vladan Marinković, predsednik opštine Leskovac, koji je juče obišao selo Bobište, jedno od mesta koja su najviše stradala u poplavi. Opštinama Leskovac i Vlasotince namenjena su po dva miliona dinara, dok će Lebane dobiti upola manje. Ta sredstva će biti iskorišćena za rešavanje problema vodosnabdevanja na poplavom zahvaćenom području. Zamenik direktora Srbija puteva Života Borovac, koji je s Marinkovićem obišao poplavljeno područje, istakao je da će za hitnu sanaciju poplavljenih i oštećenih puteva i mostova u leskovačkom kraju biti utrošeno od 60 do 100 miliona dinara kako bi se normalizovao saobraćaj na jugu Srbije. On nije precizirao tačan iznos sredstava, ali će to biti saopšteno kada se voda bude potpuno povukla, a komisije budu u mogućnosti da precizno utvrde razmere šteta.

U vlasotinačkom kraju, gde je poplava imala i najveće razmere, juče su, kao i minulih dana, mnoga javna preduzeća bila angažovana na otklanjanju posledica vodene stihije. U samom Vlasotincu posebno su bili aktivni u desetak gradskih ulica i romskom naselju, u kojem su poplavljene 43 kuće, a 172 stanovnika tog dela grada ostalo je bez krova nad glavom.
Posebna komisija SO Vlasotince već je evidentirala štetu u samom gradu, ali i u nekim okolnim selima gde je, pored mnogih objekata, poplavljeno i više stotina hektara obradivog zemljišta i plastenika.
Miodrag Đorđević, šef Štaba civilne zaštite, istakao je da je proteklih dana pomoć Vlasotincu pristigla iz Vranja, Surdulice, Bujanovca i drugih gradova. Grad je juče dobio i tzv. „tehničku vodu’’, ali se stanovnici upozoravaju da je ne koriste za piće.
Stanovnici Niša, s desne obale Nišave, takođe juče nisu imali pijaću vodu, pošto je gradski Krizni štab u utorak zabranio da se voda iz vodovodnog sistema u tom delu grada koristi za piće i spremanje hrane. Više od 50 hiljada korisnika JKP Naisus zbog toga je bilo prinuđeno da kupuje vodu, tako da su sve trgovine u gradu bile prepune kupaca. Situaciju su komplikovale i glasine da je i voda u delu grada s leve obale Nišave takođe neispravna.
– Voda iz vodosistema s leve obale reke potpuno je ispravna i može da se koristi za piće i spravljanje hrane. Nema potrebe da građani iz ovih delova grada kupuju flaširanu vodu, a neophodno je da svi građani štede vodu – apelovao je portparol JKP Naisus Zoran Ignjatović, dodajući da su ekipe Naisusa fizički odvojile dva dela Niša koje deli reka, kako ne bi došlo do mešanja zamućene sa ispravnom vodom. U JKP Naisus prognoziraju da će izvorište Ljuberađa Niš, koje obuhvata četiri izvora, biti neupotrebljivo „bar mesec dana“, a da će za građane s desne strane Nišave voda iz vodovoda biti zabranjena za piće „bar desetak dana. Situacija u gradu je još dramatičnija zbog epidemije žutice tipa A, od koje je do sada obolelo skoro 700 ljudi.
Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje Predrag Marić u razgovoru za Danas je potvrdio da u opštinama Niš, Leskovac i Pirot opada nivo reka i potoka. Kako je on naveo, nivo Južne Morave kod Đunisa, nedaleko od Kruševca, jeste porastao, ali reka se nije izlila iz korita i trenutno opada.
– Na teritoriji opštine Niška Banja vodostaj reka je u opadanju i životi ljudi, životinja i materijalnih dobara nisu više u opasnosti – rekao je Marić.
U svim mestima zahvaćenim poplavom nastavljeno je ispumpavanje vode iz stambenih objekata. U Babušnici i okolnim mestima pijaća voda se i dalje doprema cisternama Sektora MUP-a za zaštitu i spasavanje, a ekipe na terenu po pozivu građana ispumpavaju vodu iz stambenih objekata, preneo je Marić i potvrdio da nije bilo povređenih u autobusu koji je u utorak kod sela Staničenja sleteo s puta, ali da se žiteljima tog sela zbog neprohodnog puta doprema hrana i voda. Prema navodima MUP-a u akcijama Uprave u utorak i sredu bilo je angažovano 80 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica opremljenih sa 28 vatrogasno-spasilačkih vozila, pet čamaca i 60 pumpi. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja u saradnji sa Centrom za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti ZZJZ Leskovac takođe je pripremila vanredne aktivnosti sa aspekta pojačanog sanitarnog nadzora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari