Donošenjem zakona o otklanjanju posledica majskih poplava u Srbiji omogućiće se brza obnova pogođenih područja, kao i da se do jeseni obnove sve porušene kuće građana. Jedino se može kasniti kada je reč o saniranju klizišta, rekla je na početku jučerašnje skupštinske rasprave o predlogu zakona o obnovi i vladinom izveštaju o poplavama Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture. Navela je i da će svih 126 opština navedenih u izveštaju Vlade Srbije o poplavi biti obuhvaćeno predloženim zakonom.

Poslanici vladajuće koalicije ocenili su juče da je Vlada dobro i efikasno reagovala na katastrofalne poplave koje su u maju pogodile Srbiju, dok je opoziciona Demokratska stranka insistirala na imenima odgovornih za „neverovatan stepen propusta, javašluka i grešaka“.

Ministarka Mihajlović najavila je da će Vlada Srbije nakon usvajanja pripremiti državni program kroz koji će biti određeni kriterijumi i mere sektorski i teritorijalno kako će se izvršiti sanacija u svim opštinama.

Govoreći o sredstvima za izgradnju i održavanje objekata za odbranu od poplava, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da su ta sredstva od 2006. do 2013. godine bila na istorijskom minimumu, jer se za tu namenu izdvajalo od 100.000 do 800.000 evra, a procena stručnjaka je da je u tom periodu bilo potrebno izdvojiti 30 miliona evra. Ministarka poljoprivrede je napomenula da ti podaci pokazuju u kakvom se stanju našla Vlada prilikom poplava.

Poslanik NS Dragan Jovanović konstatovao je da su lokalne samouprave došle u optuženički položaj budući da je Kancelarija za obnovu navela da nisu sve opštine dostavile izveštaje o kategorizaciji štete, a Mihajlovićeva je odgovorila da su lokalne samouprave u prvom trenutku dobro odreagovale. Poslanik Zajedno za Srbiju Dušan Petrović naveo je da je stvar mogla da se drži pod kontrolom i bez generala i dobrovoljaca, ali je Mihajlovićeva ocenila da se predsednik opštine nije najbolje snašao i da je Šabac odbranjen zahvaljujući brzoj reakciji vlade.

Šef poslaničke grupe DS Borko Stefanović, ocenio je juče da se zakonom o otklanjanju posledica poplava u Srbiji samo otežava distribucija pomoći i da će Kancelarija za pomoć i obnovu samo usporiti obnovu ugroženih područja. „Još nije počelo isušivanje kopova, jer se čeka ovaj zakon da bi se raspisao tender mimo zakona o javnim nabavkama. Je l’ vi vidite šta radite“, upitao je Stefanović. On je primetio i da će raspodela sredstava po novom zakonu biti dodeljivana po principu „majke mi“, jer pregovaračkim postupkom rukovodi Kancelarija na čelu sa privrednikom Markom Blagojevićem.

Žestoku polemiku u parlamentu, nakon čega je usledio i jednočasovni prekid sednice, izazvao je Aleksandar Martinović, zamenik šefa poslaničke grupe SNS. On je optužio DS da je zaslužna za najveću finansijsku zloupotrebu 2010. godine, nakon zemljotresa u Kraljevu, upitavši zbog čega nijedna prethodna vlast nije podnela sličan izveštaj o elementarnim nepogodama.

– Sem što ćete reći da je Marko Blagojević kriminalac, da je Aleksandar Vučić diktator ili da je neko ne znam ni ja kakav, šta je alternativa koju predlažete. Nema je. Čudi me da je DS zaboravila da postoji jedno malo ostrvce na kome su oni i dalje na vlasti, a ono se zove AP Vojvodina. Kada je u Prvom srpskom ustanku osvojen Beograd, onda su dahije pobegle na Adu Kale. Ove žute dahije su pobegle u Novi Sad i AP Vojvodinu i sada sa te svoje Ade Kale prozivaju Vladu Srbije, kao ona ništa nije uradila, naveo je Martinović, na šta je reagovao Marko Đurišić, šef poslanika NDS, koji je upitao na kom sudskom procesu je dokazano da je neko krao u Kraljevu.

– Ako ima lopova u ovoj skupštini, ako ćemo da delimo etikete jedni drugima, onda ću da kažem da ste vi najveći lopov ovde, jer imate pet plata i primate 400.000 dinara iz budžeta Srbije. Vi ste lopov, rekao je Đurišić, nakon čega mu je predsedavajući Igor Bečić izrekao opomenu zbog vređanja dostojanstva skupštine. A Borisav Stefanović negodovao je zbog poređenja demokrata sa dahijama, napominjući da je obnovu Kraljeva vodio čovek koji se zove Milan Marković i koji je „vama sada pisao ovaj zakon“.

Opozicija je zbog ponašanja Martinovića zatražila hitnu sednicu skupštinskog kolegijuma.

Blagojević: Šta čekaju opštine?

Beograd – Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je juče da je od 49 opština u Srbiji, podatke o broju oštećenih objekata i kategoriji štete, do predviđenog roka dostavilo 38 opština. Rok da opštine dostave sve podatke o šteti od poplava bio je 14. jul. „Ne znam šta čekaju. Mi smo institucionalno spremni za to da sledeće nedelje delimo novac, ali nemamo sve podatke“, rekao je Blagojević za RTS. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari