Povodom tri godine vlasti koalicije u Novoj Varoši, koju čine DS, SPS, G17, GG i SDP, saopštenjima su se, nakon parlamentarnih stranaka (o čijim su ocenama na ovu temu naši čitaoci informisani u predhodnim brojevima Sandžaka Danas), oglasili i opštinski odbori Liberalno demokratske partije i Srpskog pokreta obnove, koji na ovdašnjoj političkoj sceni deluju opoziciono i vanparlamentarno.


U OO Srpskog pokreta obnove smatraju da je lokalna vlast, pored brojnih propusta, ipak, zaslužila prelaznu ocenu, pre svega zahvaljujući zalaganju predsednika opštine i njegovih saradnika, pogotovo u situaciji nepostojanja boljih, alternativnih programa i projekata političke konkurencije.

– Lokalnu vlast predvođenu DS karakteriše, međutim, i dominantan uticaj njihovih koalicionih partnera u sveukupnom životu naše zajednice. Što je stranka imala manje odbornika, to je njen uticaj bio veći.Ova pojava je naročito bila očigledna u prvoj polovini mandata ove vlasti, dok koalicija nije postala brojnija i nekako uspela da se odupre ucenama malih stranaka, smatraju u predsedništvu OO SPO, tvrdeći da se pojedini deo članova i funkcionera ove partije diskriminiše na radnom mestu u pojedinim javnim preduzećima.

Srpski pokret obnove smatra da bi lokalna vlast resornom ministrastvu trebalo da podnese inicijativu za dodatno poresko i finansijsko opterećenje vlasnicima imovine bivših društvenih preduzeća, kao što su Inova ili Trikotaža, u kojima je proizvodnja obustavljena, a radnici ostali bez posla, kao i da zajmovima pomogne radnike Zemljoradničke zadruge Poljoprivreda. Sledbenici Vuka Draškovića u našem gradu zameraju vlasti što se ne poštuju planovi opštinske Direkcije za izgradnju da svaka mesna zajednica dobije po 300 metara asfalta, a kritike se mogu čuti i za nedovoljno dobar učinak vlasti u oblasti poljoprivrede i turizma, uz ocenu da se stimulativna sredstva opredeljenja za ovu namenu dele selektivno.

Lokalna vlast dosta je uradila na izgradnji puteva i nekoliko značajnih projekata (sportska dvorana, žičara, Karađorđeva), a značajni pomaci su primetni i na polju izgradnje objekata u oblasti školstva, zdravstva i sporta, kao i konsolidovanju stanja u Komunalnom preduzeću, ocenjuju u OO SPO.

Opštinski odbor Liberalno-demokratske partije, u svom saopštenju tvrdi da je vlast u Novoj Varoši otuđena od naroda, neosetljiva na javno izrečene kritike i da ignoriše mišljenje i predloge građana. „Tako se dogodilo da SO ni prilikom nedavnog usvajanja rebalansa opštinskog budžeta za 2011. nije izdvojila 400 hiljada dinara za finansiranje rada Udruženja preduzetnika. Ranije je javno izrečena kritika što za ovu godinu nisu predviđena ta sredstva, koja bi se brzo vratila kroz povećano zajedničko ulaganje i koperaciju naših preduzetnika sa privrednicima sa strane i pružanjem pomoći od strane Udruženja pri konkurisanju naših privrednika za sredstva iz Fonda za razvoj i stranih fondova. Ogorčenje i nezadovoljstvo naših poslodavaca što njihovo udruženje ne radi, vlast, izgleda, ne interesuje“, navodi se u saopštenju OO LDP.

– Čudno je da do sada od nadležnih nismo dobili odgovor zašto pomoćnik predsednika opštine za mala i srednja preduzeća ni jednom nije sazvao vlasnike radnji i preduzeća da bi čuo njihove probleme, niti je organizovao savetovanja na aktuelne teme kao što su : zapošljavanje mladih (1600 školovanih nezaposlenih), razvoj turizma i poljoprivrede, zatim, mogućnosti za investiranje i osnivanje idustrijske zone u našoj opštini , kažu u LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari