Posle 12 godina provedenih u Haškom pritvoru bez presude, haški optuženik i lider SRS Vojislav Šešelj danas bi trebalo da se vrati u Beograd.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, kaže za Danas da Šešelja neće dočekati niko od vladinih predstavnika.

On je ranije najavio da bi Šešelj trebalo da dođe u Beograd avionom koji poleće iz Amsterdama u 10.40, a radikali najavljuju doček svog predsednika na aerodromu „Nikola Tesla“.

Zoran Krasić, potpredsednik SRS, izjavio je za Danas da oni očekuju Šešeljev dolazak oko 13 sati, a da od lidera radikala zavisi gde ići posle aerodroma – u Batajnicu ili u Zemun. On dodaje da radikali u protokolu za doček nemaju predstavnike vlade.

Iako Ljajić tvrdi da je Šešeljev dolazak u utorak odložen za danas iz medicinskih razloga, jer su lekari to zahtevali, zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović kaže da je lider radikala ostao dan duže u Haškom tribunalu na zahtev Beograda – dok se ne završi poseta albanskog premijera Edija Rame Srbiji.

Radikali su za subotu 14. novembar u podne najavili „skup dobrodošlice Šešelju“ na Trgu republike u Beogradu, na kome bi, prema Krasićevim rečima, trebalo da se obrati i Šešelj. Najavljujući miting, Nemanja Šarović je izjavio da radikali „imaju informaciju da će režim na svaki mogući način pokušati da napravi neki incident i baci senku na dolazak Vojislava Šešelja“. Šarović kaže da „SRS i Komitetu za odbranu Vojislava Šešelja nisu potrebni incidenti i da su sigurni da se na tom skupu neće desiti ništa ružno“.

Patrijarsi, državni vrh i radikali

Prema najavama iz SPC, u subotu u 14 sati u beogradskom Devojačkom parku, preko puta Skupštine grada, poglavari Srpske i Ruske pravoslavne crkve trebalo bi da u prisustvu najviših državnih zvaničnika Srbije osveštaju spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu. Krasić kaže da bez obzira na mali razmak u terminima i mestu održavanja, ova dva skupa neće ugroziti red i mir u Beogradu, jer „SRS u subotu zanimaju samo Šešelj i miting radikala“.

Sudija Nijang izdvojio mišljenje

– Haški tribunal objavio je juče izdvojeno mišljenje sudije Mandiaje Nijanga o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, koji se ne slaže sa odlukom većine u Pretresnom veću da se optuženi „ne konsultuje da li će poštovati uslove privremenog boravka na slobodi, pogotovo što je u prošlosti odbio da pruži takve garancije“. Sudija Nijang ne odobrava ni to što „nije nametnut sistem nadzora, koji bi osigurao da se optuženi vrati u Haški tribunal, kao i da ne kontaktira žrtve i svedoke“. Prema njegovom mišljenju, „tačna uloga srpskih vlasti nije jasna, one nemaju nikakvu direktnu obavezu da bilo šta urade“. On smatra da je Šešelj „ozbiljno bolestan i da ne dobija najbolju negu zbog razlika u mišljenju sa svojim starateljima o načinu lečenja“. Pretresno veće je prošlog četvrtka odlučilo da Šešelja privremeno oslobodi iz humanitarnih razloga – zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari