Američki predsednik Barak Obama rekao je juče da „nema nikakvog razloga“ da između SAD i Irana vladaju podele i istakao da SAD žele dijalog. „Nema nikakvog razloga da između SAD i Irana vladaju podele. Ovde u SAD, Amerikanci iranskog porekla napreduju i daju ogroman doprinos našoj kulturi“, rekao je Obama u video poruci povodom iranske Nove godine.


On je istakao da „Amerika želi dijalog (s Irancima) kako bi čula njihove stavove i shvatila njihove težnje“ i podsetio da je iranski film „Razvod“ dobio Oskara. „Naši marinci borili su se protiv gusara, a pomogli su i Irancima koji su bili kidnapovani“, dodao je lider SAD. „A sa Fejsbukom i Tviterom, mobilnim telefonima i internetom, naši državljani koriste ista sredstva za razgovor“, istakao je Obama. On je, međutim, kritikovao Iran zbog ograničenja pristupa internetu, koja je nazvao „elektronskom gvozdenom zavesom“.

Irancima, kako je dodao Obama, „uskraćene su i osnovne slobode pristupa informacijama koje žele“. „Iranska vlada ometa satelitske signale kako bi sprečila emitovanje radio i televizijskih emisija“, kazao je američki predsednik. Vlasti „cenzurišu internet da bi kontrolisale ono što Iranci mogu da vide i kažu. Režim nadzire kompjutere i mobilne telefone s jedinim ciljem – zaštite sopstvene vlasti“, ocenio je Obama. „Iranska vlada je dužna da poštuje prava pristupa informacijama kao što je dužna da poštuje obaveze u oblasti svog nuklearnog programa“, dodao je Obama i istakao da će „iranska vlada biti ponovo primljena u međunarodnu zajednicu ako sledi put odgovornosti“.

Hamenei: Neprijatelj će biti potučen

Teheran – Vrhovni verski vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei upozorio je juče da će njegova zemlja odgovoriti na svaki napad bilo Izraela bilo SAD. „Rekli smo da nemamo nuklearno oružje i da ga ne pravimo. Ali, ako dođe do neprijateljskog napada, bilo SAD ili cionističkog režima, napašćemo na isti način“, rekao je Hamenei u govoru povodom iranske Nove godine, koji je direktno prenosila televizija. „Kuran kaže da ako vas neprijatelj prvi napadne, on će sigurno biti potučen … To je božiji zakon. Ne razmišljamo o napadima i agresijama, ali smo vezani za postojanje i identitet Islamske Republike“, rekao je Hamenei.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari