SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJEfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju najoštrije je danas osudilo potez poslanice Narodne stranke Ivane Parlić, koja je u direktnom prenosu sednice Skupštine Srbije iznela podatke o maloletnom detetu bez roditeljskog staranja i pod neposrednim starateljstvom i grube neistine o usvajanju dece.

U saopštenju se ukazuje da je Parlić „iznela veliku laž da je maloletno dete Z. M. 12. decembra 2022. godine iz hraniteljske porodice odvedena u Švedsku“.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju ističe da je proces usvojenja u ovom slučaju u toku i da nije doneto konačno rešenje.

Narodna poslanica je iznošenjem neistinih informacija o nasilnom odvođenju deteta iz hraniteljske porodice i njegovom usvojenju građane Srbije dovela u zabludu, sa ciljem uznemirenja javnosti, a posebno deteta, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo apeluje na uzdržavanje od objavljivanja ličnih podataka dece koja su u procesu usvojenja, jer je to u potpunoj suprotnosti s Porodičnim zakonom, a ponajviše interesima deteta.

To pravo je danas Parlić prekršila iznošenjem ličnih podataka o detetu, podataka o porodičnim prilikama, podataka o usvojenju, prikazivanjem fotografija maloletnih lica koja se nalaze u sistemu socijalne zaštite, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da je proces usvojenja dece strogo kontrolisan proces i da se o svakom koraku u okviru njega vodi računa, a sa ciljem najboljeg interesa deteta.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić upitala je danas ministarku Dariju Kisić Tepavčević i predsednika parlamenta Vladimira Orlića koji je ujedno i predsednik Odbora za prava deteta, da li su upoznati da je 12. decembra šestogodišnja devojčica Z. M. odvedena u Švedsku iz svog jedinog doma, iz sela Brezjak, nadomak Loznice, uprkos tome što je njena biološka majka pokrenula postupak za vraćanje roditeljskih prava.

„Šestogodišnja devojčica živela je u hraniteljskoj porodici, kod hraniteljke Zore Janković iz Brezjaka, od drugog meseca svog života pa sve do prošlog ponedeljka. Išla je u predškolsku ustanovu u Nedeljicama, a hraniteljka Zora, jedina majka koju zna, nedavno je saznala da će devojčica ekspresno biti poslata u Švedsku. Iako je devojčica državaljanin Srbije i govori srspki jezik. Pitam vas gospodine Orliću da li ovaj maleni građanin države Srbije ima pravo da živi svoj život u svoj zemlji, da govori svojim jezikom, među svojim narodom“, pitala je Parlićeva.

Ona je podsetila da po Haškoj konvenciji koja je usvojena 2014. godine za usvajanje srpske dece kad je u pitanju stranac, nadležan je lično ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava.

„Da li znate da postoji cenovnik po kojem se usvajaju deca iz Srbije u Švedskoj, tačnije prodaju? Ko vas je ovlastio da prodajete decu strancima? Trenutno 71 dete čeka da bude prodato strancima. Zar mi kao društvo ne možemo da othranimo, da podignemo 71 dete? Da li je ovo odmazda prema aktivistima Ne damo Jadar, koji su ovo dete gledali i odgajali kao svoje“, navela je Parlić i upitala da li je ovo neki moderan danak u krvi, legalizovan u vreme tadašnjeg ministra Zorana Đorđevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari