Demokratska partija socijalista osvojila je aposlutnu većinu u sedam od 14 opština Crne Gore u kojima su u nedjelju održani lokalni izbori, kao i gradskoj opštini Tuzi, dok će u postizbornim koalicijama vjerovatno vladati u ukupno 12 opština. Apsolutnu vlast će imati u Baru, Danilovgradu, Šavniku, Žabljaku, kao i sandžačkim opštinama Beranama, Bijelom Polju i Rožajama. U Podgorici i Andrijevici je Socijaldemokratska partija tas na vagi, a postizborne koalicije su izvjesne i u Plavu, Kolašinu i Ulcinju.

U Bijelom Polju, najvećoj opštini u crnogorskom dijelu Sandžaka, Lista Evropsko Bijelo Polje Tarzan Milošević DPS – SDP osvojila je ubjedljivu pobjedu sa 23 odbornička mandata. Lista za Bijelo Polje – Bolja Crna Gora imaće 13 odbornika u novom sazivu opštinskog parlamenta, dok će Bošnjačku stranku predstavljati dva odbornika. Za listu Evropsko Bijelo Polje Tarzan Milošević DPS – SDP glasalo je 15.594 Bjelopoljaca, listi za Bolje Bijelo Polje – Bolja Crna Gora dobila je 8.978, a Bošnjačka stranka 1.666 glasova. Izbornu trku u Bijelom Polju vodila je i Nezavisna grupa građana, kao i Lista za srpski narod koje nijesu nijesu osvojili dovoljan broj glasova kako bi dobili mandate za lokalnu skupštinu.

U Beranama je trijumfovala koalicija DPS-SDP koja će imati 19 odborničkih mandata. U Plavu je koalicija DPS-SDP osvojila 14 mandata, Bošnjačka stranka osam, udružena opozicija pet, Partija za Gusinje dva mandata, dok će po jedan mandate imati albanske partije DUA, Demokratski savez i Forca. Opozicija ima apsolutnu vlast samo u Plužinama, podgoričkoj opštini Golubovci i Pljevljima u Sandžaku. Na 94 biračka mjesta u Pljevljima, 27.637 upisanih birača za izbor su imali tri mogućnosti: Koalicija za evropska Pljevlja – dr Filip Vuković, (DPS, SDP i LP); Stranka srpskih radikala i Koalicija Bolja Pljevlja – bolja Crna Gora (SNP, NSD, PzP, NS, DSS, Demokratska zajednica Muslimana i Bošnjaka; Stranka penzionera i Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore).

Od 35 odbornika, koliko ima lokalni parlament, koalicija „Bolja Pljevlja – Bolja Crna Gora“, osvojila je je 18 mandata ili 11.081 glas, a koalicija Za evropska Pljevlja – dr Filip Vuković, 17 mandata ili 10.330 glasova. Stranka srpskih radikala nije prešla cenzus i ostala je bez mandata. Izbori su protekli regularno i nije bilo prigovora koji bi uticali na tok i rezultate izbora. Iz koalicije „Za evropska Pljevlja – dr Filip Vuković“, međutim, ima najava da će tražiti na uvid birački materijal, a kao razlog se navodi veliki broj glasača koji su glasali pismeno, kojih je bilo 1.506, što je tri puta više od dosadašnjeg prosjeka, kao i više od 300 nevažećih listića. Iz Opštinske izborne komisije ističu da nije bilo ni jednog prigovora ni sa jednog biračkog mjesta i da su predstavnici koalicije „Za evropska Pljevlja – dr Filip Vuković“ potpisali svaki zapisnik biračkih odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari