"Ova vlast razume samo pritisak": Nakon pisanja Danasa očišćena jaruga u centru Zaječara 1Foto: Miljko Stojanović / Danas

Dve nedelje nakon pisanja Danasa o jaruzi u centru grada koja je bila puna smeća i urasla u travu, nadležne službe su je očistile. Jaruga danas izgleda kako treba.

U Zaječaru važi pravilo, da se ne radi ništa dok neko ne ukaže na problem, dokaz je i očišćena jaruga u centru grada, ali i započeto uređenje ostalih jaruga u gradu.

Naime, prema rečima građana Zaječara, kao i ranijih godina, jaruga u centru grada više je ličila na mesto gde se nalaze zmije, pacovi i smeće, nego na ono za šta je i namenjena. Građani su bili nezadovoljni i upitali su “šta je potrebno da se jaruga konačno očisti i uredi”.

Prema navodima stanara okolnih zgrada u samom centru Zaječara, jaruga je poslednji put očišnjena u rano proleće, i od tada nije “pipnuta”.

“Mislim da je u maju košena trava i iznošeno smeće. Od tada ništa. Evo, prošlo je par meseci, i pogledajte kako jaruga izgleda. Samo čekamo zmije da krenu da iskaču”, žalio se pre dve nedelje stanar zgrade koja se nalazi blizu jaruge, Marko. P.

Takođe, još jedan naš sagovornik, žalio se da trava nije košena mesecima, da je ovo centar grada, ali i velika sramota za Zaječar, i da je jaruga puna smeća i trave.

Redakcija Danasa obavestila je tada nadležnu inspekciju, iz koje nam je rečeno da će jaruga ubrzo biti sanirana.

"Ova vlast razume samo pritisak": Nakon pisanja Danasa očišćena jaruga u centru Zaječara 2
Foto: Miljko Stojanović / Danas

I evo nakon dve nedelje, trava je pokošena, smeće ukonjeno, a ruglo iz centra je nestalo.

Predsednik Ekološkog ustanka u Zaječaru kaže da se jaruga ne čisti redovno

Miladin Krstić, iz Ekološkog ustanka za Danas kaže da u Zaječaru važi (ne)pisano pravilo, dok se ne ostavari pritisak građana i medija na nadležne institucije, kao i lokalnu vlast, ništa se neće sređivati ili uraditi.

„To je tako godinama. bez pritisaka na vlast, nema ni uređenja. Nije ovde samo reč o jarugama. Za sve važi isto. Svaka komunalna tema za njih je nešto strašno, zato što treba da se nešto radi, a oni na to nisu navikli“, ističe Miladin Krstić.

"Ova vlast razume samo pritisak": Nakon pisanja Danasa očišćena jaruga u centru Zaječara 3
Foto: Miljko Stojanović / Danas

Prema njegovim rečima, što se tiče jaruga, one se ne čiste godinama, pa je čak dolazilo i do poplava.

„Pre par godina zbog nečišćenja jaruga, neke kuće su poplavljene. Prouzrokovana je velika materijalna šteta. Taj sistem jaruga mora da se održava redovno, ali nažalost to će se jedino raditi pod pritiskom građana, kao što sam već kazao“, objašnjava on.

Ističe, da je u naselju Podliv u Zaječaru, pod pritiskom uređena jedna jaruga, gde su nadležne firme bacile zemlju nakon kopanja kablova.

"Ova vlast razume samo pritisak": Nakon pisanja Danasa očišćena jaruga u centru Zaječara 4
Foto: Miljko Stojanović / Danas

„I opet pod našim pritiskom su radili. Isto kao sada što su očistili nakon vašeg teksta. Opet kažem, ova vlast razume samo pritisak. Oni ne rade više ništa što je u interesu građana. Naša nova saznanja su da smo prodati stranim kompanijama, i ova vlast definitivno na proleće treba da ide u političku istoriju, pošto je u pitanju naš opstanak“, poručio je Miladin Krstić, predsednik Ekološkog ustanka u Zaječaru.

Jaruga ima veliki značaj u Zaječaru

Podsećamo, Zaječar je nekad imao dobro regulisan sistem jaruga – pet glavnih u dužini od oko 10 kilometara, a najveća je ona koja vodi od naselja Podliv pa sve do Crnog Timoka, i njena dužina iznosi 3.100 metara i to je glavna gradska jaruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari