Vlast prodala Kalemegdan za solitere i garaže

Nejasno kako su nadležne institucije dozvolile izgradnju kompleksa K distrikt na teritoriji zaštićenog kalemegdanskog Donjeg grada

Ostavite komentar


  1. Vandalizam nestručnih i nekompetentnih pojedinaca na vlasti je sve veći.
    Uništava se i prodaje voda, vazduh, zemlja a počelo je i uništavanje istorije i kulturnog nasledja starog 2000 godina .

  2. Zašto ovog iskrenog borca arh. Radosavljevica, faktički srozavate ubacivanjem u tekst i Bakica a posebno Djordja Bobica?! Bobić je svojim radovima uništio Vracar, sva sreća pa mu nije prošla bar tzv. Vračarska transfferzala – ali na žalost već uništenog Neimara i Vračara, sve ostalo jeste. Da ne pričamo o uništavanju Knez Mihajlove sa onom grdobom u Rajicevoj dok je bio gradski urbanista. Ovo sto danas prezivljavamo posledica je raznih Bobića i Bakića, a arh. Marko Radosavljević je iskreni borac za zaštitu Beograda.

  3. Nazadnjacke neznalice interesuje samo kako da drpe pare – sto pre, sto vise. Nista im nije sveto, samo pare u sopstvenom dzepu.
    Sve ovo u tekstu ih se tice kao lanjski sneg.
    Nazadnjaci su najvece stetocine u Srbiji, verovatno od nastanka srpske drzave!

  4. Dok se osvestimo kao narod nestaće sve što nas čini unikatnim. Ova vlast će nas pretvoriti u motače kablova bez imena i identiteta.

  5. Na jednu stranu da li je ovaj kompleks trebao da se gradi ovde, ali molim vas nemojte biti licemerni. Bivši Beko je mogao da se pravi koji je iste visine kao k district, smrdljivi zoo vrt, razne kafane, splavovi su napravljeni, a sada je problem k district i svi su kao šokirani. Aj malo samo da budemo iskreni, pa onda da mrzimo.

  6. Ma treba Kalemegdan sravniti sa zemljom, da se ova zemlja beskicmenjaka ne ponosi svojom istorijom i precima sa kojima ocito nemaju nista zajednicko.

  7. Vandalizam nestručnih, nekompetentnih, korumpiranih pojedinaca na važnima funkcijama postaje sve frapantniji.

    Uništava se zemlja, voda, vazduh pa i istorija i kulturno nasledje staro 2 milenijuma.

  8. Kalemegdanska tvrđava je obična gomiletina kamenčuga i svi koji bi da podrede modernu gradnju toj nekoj turskoj bezveznoj građevini su izdajnici srpstva i đilasovci i šolakovci i svi ti silni ovci svih iz opozicije. Sva je sreća pa imamo mi našeg predsenika da nas vodi u svetlu srpsku budućnost. Dole ovci svih fela! Ua izdajnici.

  9. Čiji su to potomci koji su okupirali Beograd i ne reaguju na zloupotrebe bagre na vlasti. Nisu to Srbi već mešanci, zapravo oni koji se prikazuju kao „prave Srbende“, beskičmenjaci i ljigavci.Sa takvima će Srbija brzo odumreti. Gde je takozvana opozicija od koje Srbija nema nikakve vajde, jer su deo vladajuće družine.

  10. Ovo zatvaranje Kalemegdana je najveca bruka grada Beograda…nema moje misljenje veze sa politikom…

  11. Da sam Srbin verovatno bih poludeo od muke. Meni nije svejedmo dok čitam ovo, mogu misliti kako se onaj prosvećeni deo ovog naroda oseća! Užas!

  12. Neverovatan kulturocid, da se istorijska tvrdjava na rekama sa svim gorepomenutim arheoloskim slojevima i vizurama tako devastira uglavljvanjem ove odvratne skorojevicke zgradurine? Da se zakloni pogled na Dunav sa tvrdjave? Prestrasno!

  13. Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.
    Zapamtite to ime.
    Doći će taj dan kad ćemo joj proveriti poreklo novca i svega što poseduje u vlasništvu ona, njena porodica i šira familija.
    Budite uvereni u to.

    A onda kad klupko krene da se odmotava
    spisak će biti poduži.

    Sekretar za kulturu Ivan Karl položio je danas venac na Spomenik braniocima Beograda 1915. godine povodom Dana herojske odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu.
    Vence su položile i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, članovi Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1918, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, potomaka i poštovalaca, Udruženja boraca i potomaka poštovalaca NOR-a 6. ličke proleterske divizije, Udruženje veterana Posebnih jedinica policije i đaci i profesori Prve beogradske gimnazije.
    Karl je naglasio da bez branilaca Beograda ne bi bilo ni Beograda ni Srbije…

    -A te kosti smejaše se Bog da prosti…

  14. I vi tek sada pisete, gde ste bili ranije kada je moglo nesto da se uradi, sada je gotovo…

  15. Koje godine je odredjena spratnost ovih solitera? Da li je pre solitera tu bila tvrdjava ili magacini fabrike? Kako kada su radjeni objekti uz fabriku nisu ugrozena arheoloska nalazista a sada za soliter jesu? Zasto se strucna javnost nije pobunila kada se usvajao plan za ovu spratnost već sada kada je za to kasno? Da li je ovo jedini pogled sa Kališa na reku, I da li je omiljen? Da li ovi soliteri imaju iskljucivo mane za sve nas ili sad npr, kada se realizuje celokupan plan, omogucavaju setnju donji kalemegdan-25i maj koja je ranije bila nemoguca zbog industrijskog kompleksa I šina? Da li ideja arhitekte iz članka podrazumeva ukidanje nekoliko kljucnih saobraćajnica za stanovnike dorcola, karaburme, vis banje (na 3d renderu sve lepo izgleda I moguce je ali ako konsultujete nekog pozvanijeg inzinjera ili urbanistu shvaticete da su ideje scfi)
    Pozdrav svima

  16. Znači , Beograd i Beograđani će dobiti još jednu naprednu nakazu. Da pravi društvo BW i Stefanu Nemanji.

  17. Zelim da verujem da postoji „e, sad je dosta“….Znam da je to umrlo odavno. Dakle, sledi ono sto me vise i ne plasi.

  18. Nekad sam govorio ljudima koji posećuju Beograd: stanite na Kalemegdan i shvatite poziciju Beograda…ono, dodir istoka i zapada, mesto koje svi žele. I sad ću isto: pogledajte sa Kalemegdana i shvatite da ovaj narod vode pohlepa, bescasce i neznanje. Pretpostavljam da je sledeći dunavski kej do hotela YU.

  19. Užas gde mi živimo i šta doživljavamo!
    Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture biće lustrirana kad tad.
    Olivera Vučković,
    zapamtite to ime.

    Sekretar za kulturu Ivan Karl položio je Danas venac na Spomenik braniocima Beograda 1915. godine povodom Dana herojske odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu.
    Karl je naglasio da bez branilaca Beograda ne bi bilo ni Beograda ni Srbije…

    A kosti na deponiji?????????????!
    Gde će vam duša?

  20. Opozicija bi trebalo da upozori kupce tih stanova da je to nelegalna gradnja koja moze biti srusena bez obestecenja kupaca!

  21. Ja kao Albanac iz Kosova mi zao za Beograd da vidiš ovako.To ti je politika Vucica Taqi Rama.Oni su divljaci bezobrani krimineli it Balkana

  22. Beko je prvi put prodat još za vreme dosmanlija da se tu pravi hotel i naselje. Tu se bio dobro naplatio od stranaca ,koji su prvi put kupili , tadašnji riđi gradonačelnik. Svi ćute niko nesme iz njegovih novina da to napiše, a dobro znaju kako je i šta radio sa jednom glumicom u to vreme oko prodaje beka i okolnih firmi.

  23. Za očekivati je da sad neki genijalni političar, tata svih Beogradjana predloži uklanjanje svih onih “kamenčina” iz parka, rušenje Tvrdjave – sećate se, počelo je sečom stabala za koju sadnju je najvećim delom zaslužan Kn. Mihailo, znači starosti preko 150 godina, a nastaviće se enormnim bogaćenjem pojedinaca, zagadjenjem Dunava i uništavanjem prava na zdrav zivot svih žitelja Podunavlja. Već je i Beograd na vodi fijasko a ne ponos a ovo je, kako već neko reče, kulturocid. G. Radosavljević, veliko hvala za vaš angazman ali pre svega za ljubav prema Beogradu.

  24. Ljudi pa to koliko vidim po slikama nije pocelo da se gradi juce nego je to vec preko 10 spratova. Gde ste bili ranije i zasto ova vest tek sada izlazi zasto nije izasla kad je pocelo sa izradom temelja!?

  25. Od Beograda na vodi, K distrikt ne može iznenaditi. Razočaran sam ovim gradom i tom ,,strukom“ koja vidi Beograd samo kao puno mesta za gradnju, kojoj, očigledno, nema granica.

  26. Opoziciju kao da ovaj problem ne interesuje mesto da to bude glavni razlog za generalni štrajk, mobilizaciju medija koji iole opoziciono rade..strašno je dokle smo došli potpuna predaja i defetizam.

  27. Planira se i prosirenje ovog nakaradnog kompleksa koji grade strani radnici. Linijski park je kamuflaza, u stvari , novi kompleksi uz Dunav su novi skupi kvadrati koji mnogima donose ogromnu zaradu.

  28. Ko vas …. Beogradjani kad ni za svoj grad se ne borite. Uostalom koliko jos ima Beogradjana? Ovi sto zive u Bgd se ne mogu nazvati BEOGRADJANI vec samo stanovnici Beograda.

  29. Jadan je onaj, koga sve ovo dotiče, a nemocan , bilo sta da uradi, osim da ostavi komentar, koji nespismeni, bahati i bezmoralni, ne umeju ni da protumace!

  30. Da li smo normalni, sve ovo prolazi a mine preduzimamo nista. Onda smo krivi, svi !

  31. miki1952.1.4
    Nikako niste u pravi, Kalemegdan je više značajan imperijama koje su prosle našom zemljom I napatile srpski živalj, negoli nama, zapravo Kelemegdan treba preinačiti u upotpunosti iskorišćen, humano iskorišćen prostor, tako da značenje osvajača ovih zemalja bude u potpunosti marginalizoveno i obezvređeno, mi smo na kraju pobednici, a njihove ostavštine u najvećoj meri treba svesti na nepostojeće

  32. Eto šta se desilo sa gradom i ovom državom, otišli smo svi dojavola. Jel moguće da ovo ni jedan mediji nije ispričao priču da su svi ćutali i sada evo šta se desilo. Pa ovo je sramota i prevare kakve nema jel može da se pokrene gradjanska parnica u strazburu ili tako nešto??? Katastrofa i blagi užas.

  33. srušiti kalemegdan i sve izravnati i graditi novi beograd na ruševinama. najskluplji kvadrat 20000 evra

  34. Ma dajte… Mogla bi i ta tvrđava malo da se zanovi… Da sagradimo lepšu i novu… I neki tržni centar oko nje… Jer zašto da ne …. Živela Srbija !

  35. Nije problem pogled sa kalemegdana, već pogled na Kalemegdan. A najbitnije je šta ćemo kad odu poslednji koji umeju da misle? Ovde ostaje šljam (i oni kojima ne idu jezici) a miran narod odlazi jer želi da živi mirnim životom. Ne želi da bude silovan svakodnevno lažima iz medija.

  36. Vladajuća stranka majstorski maskira svoje projekte. Bacili su priču da će da da ide žičara sa kalemegdana pa smo kao,, odbranili“ to, a za to vreme se da 200mvazdušne linije je nicao monstrum. Onda smo „odbranili“ prirodnjački muzej a za to vreme oko hrama niču kutijr za cipele. I tako do konačnog uništenja

  37. Probudili ste se novinari Ili ste bili zaokupljeni Severinom I Kojom, deoklteima starleta I pevacica.Kad ono,nice K district. 10.000 ljudi jedno na drugima.Niko se ne pita za prenaseljenost koja ugrozava normalan zivotu.Lovaaaa.Samo se mnoze kvadrati.Samoooo lova.Izlivaju kanalizaciju na dunavskom setalistu I od letos je nesnosan smrad kada padne nivo vode u Dunavu.

  38. I ova i svaka druga vlast trebalo bi da se seti kako su prošli rusitelji Zrnova. Nisu dočekali ni otvaranje spomenika Neznanon junaku koji su podigli na uništenom Zrnovu.

  39. Ovo se desava zbog toga sto danasnji Srbi nikakve veze nemajju sa onima za koje misle da su im slavni preci. Ovo je“mrtvo more.“
    Radoja Domanovic bi trebalo stampati u 5 miliona primeraka
    I podeliti ovim nazovi Srbima za dzabe. Da shvate ko su.

  40. Za primer dinamitom srušiti, da se lepo složi, kao one kockarnice u Vegasu. Onda investitore i graditelje u zatvor da prave društvo službenicima nadležnih državnih institucija koje su ovu sramotu dozvolile. Kupci stanova neće biti oštećeni, jer ih nisu kupili od svog novca.

  41. Ovo ne bih rekao da narusava bilo kako Kalemegdan. To je naspram Zoo vrta u delu gde vazduhoplovna akademija, nekadasnji Petar Drapsin, postoji decenijama i gde postoje objekti mnogo pre ovoga. A sudeci prema ovom tekstu tramvaji i ulica koji prolaze tuda su naneli nepovratnu stetu jos pre nekoliko decenija i ljudi koji zive preko puta zoo vrta treba da se isele i da im se zgrade sruse jer je steta katastrofalna decenijama….

  42. Ove necemo nikada oterati. I govnjivom motkom da ih mlatimo izasli bi cistiji a mi bi isprljali motku.

  43. U tekstu se pominju dozvole i odluke iz 2003 i 2012… nisu samo naprednjaci hteli ovde da omaste brke…

Ostavite komentar


Društvo

Vlada Srbije usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije 9

Vlada Srbije usvojila Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije

Vlada Srbije usvojila je danas Nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije za period 2024-2028. godine kojom su, kao rizične, obuhvaćene oblasti policije, zdravstva, obrazovanja, lokalne samouprave, građevinarstva, finansiranja političkih aktivnosti, poreza i carina, javnih nabavki, privatizaije i javnih preduzeća.

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.