Izveštaj državnog revizora o trošenju gradskog budžeta, prosleđen lokalnoj upravi krajem novembra prošle godine, konačno je stigao pred subotičke odbornike, koji su na jučerašnjoj sednici Skupštine grada raspravljali pre svega o iznesenim nepravilnosti i propustima, odnosno nezakonitom postupanju u trošenju novca građana.

Opozicija je izlazila za govornicu sa stavom da se za sve iznete nezakonitosti zatraži odgovornost, dok je vladajuća većina raspravu o izveštaju zamislila kao „donošenje preporuka nadležnim organima gradske uprave za preduzimanje mera za otklanjanje nepravilnosti i nesvrsishodnosti utvrđenih u revizorskom izveštaju“. Diskusije vladajućeg DS bile su usmerene na dokazivanje činjenice da u revizorskom izveštaju nigde ne stoji da su sredstva trošena nenamenski, te da se radi samo o propustima. Jedno od objašnjenja o nelogičnostima u izveštaju i praksi u trošenju budžetskih sredstava odnosilo se na podatak da je gradska vlast potrošila 16 miliona dinara na ugostiteljske usluge, dok je u stvari reč o propustu, kako tvrde odbornici DS, jer je od tih 16 miliona dinara čak 14 miliona dato Crvenom krstu za humanitarne potrebe, ali da je sve to pogrešno uknjiženo. Optužbe opozicije da se iza tih pogrešaka krije namerno kršenje zakona i zloupotreba položaja vlasti, vladajuća većina je okarakterisala kao zlonamerno baratanje revizorskim podacima.

Odbornici opozicije su, pak, ocenili da se, prema izveštaju revizora, radi o višestrukim nezakonitim odlukama i ogromnoj neodgovornosti nadležnih službi i pojedinaca u trošenju novca građana. Između ostalog, iznete su primedbe da je bez ikakve zakonske osnove plaćano školovanje pojedinih lica u gradskoj upravi na privatnim fakultetima, za šta je utrošeno dva miliona dinara, a obrazloženje je bilo da se radi o stručnom usavršavanju. Takođe, za decu zaposlenih u gradskoj upravi obezbeđivane su stipendije, a za to je iz budžeta izdvojeno 11 miliona dinara. Grad je takođe plaćao usluge optičara, stomatologa i drugo za svoje zaposlene, a samo za te usluge plaćeno je 3,381 milion dinara. Novac je bez odgovarajućih kriterijuma dodeljivan i nekim neprofitnim organizacijama, a samo sportska udruženja dobila su, po odluci lokalnih funkcionera, 12 miliona dinara.

Plate, honorari, imovina…

Revizor u svom izveštaju navodi i da je bez zakonske osnove gradonačelnik sebi i svojim saradnicima povećao plate, na šta je utrošeno ukupno 177 miliona dinara. Bez odgovarajuće ili validne dokumentacije dodeljivana su sredstva i drugim organizacijama, a iznet je primer Otvorenog univerziteta, koji je kao organizator Palićkog festivala, na ime troškova festivala u izveštaju naveo i honorare zaposlenih i PTT troškove OU za čitavu godinu. I u oblasti brige o gradskoj svojini revizor je izneo niz primedbi, a jedna je i ta da je propušteno da se uknjiži određena imovina, kao i da su obavljane razne transakcije nepokretnosti. I u najvećem projektu 2012. godine, bazenu u naselju Prozivka, koje aktuelna vlast navodi kao svoj veliki uspeh, revizor je izneo primedbu na činjenicu da je novi bazen izgrađen bez građevinske dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari