Predsedništvo Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) smatra da Srbija u svom političkom delovanju pokazuje dva aršina – dok u Briselu pokazuje otvorenost i evropsku orijentaciju, parafirajući sporazume sa Prištinom, u samoj zemlji iskazuje i dalje nameru da centralizuje vlast, pre svega kada se radi o manjinskim pravima.

U saopštenju nakon sednice Predsedništva DZVM navodi se da na takve zaključke nedvosmisleno upućuju i događaji oko Statuta Vojvodine, čime je dokazano da postojeći Ustav Srbije na obezbeđuje slobodan prostor evropskoj integraciji Srbije, niti odgovarajuću autonomiju Vojvodini. DZVM stoga smatra da se problem može rešiti jedino izmenama aktuelnog Ustava Srbije. U prilog takvom zaključku ide i odluka Ustavnog suda da neustavnim proglasi više odredaba Zakona o nacionalnim savetima, što daje povoda za zabrinutost.

Izlaz bi mogao biti, smatraju u DZVM, da se promenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina obezbedi primena personalne autonomije. Sa druge strane, poštujući princip jednakih prava, a na osnovu sporazuma Beograda i Prištine u Briselu, Mađari u Vojvodini bi trebali da zahtevaju „obezbeđivanje teritorijalne samouprave i garantovana mesta u skupštinama, decentralizaciju i regionalizaciju države i formiranje lokalnih samouprava na principu supsidijarnosti“, navodi se u saopštenju ove stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari