Pomenom ispred spomenika „Zašto?“ u Tašmajdanskom parku juče je obeležena osma godišnjica pogibije 16 radnika Radio-televizije Srbije (RTS) koji su stradali tokom NATO bombardovanja zgrade u Aberdarevoj ulici u Beogradu. Pre osam godina, 23. aprila u zoru, u dva časa i šest minuta, NATO je bombardovao Master, tehničko srce Televizije.

Pomenom ispred spomenika „Zašto?“ u Tašmajdanskom parku juče je obeležena osma godišnjica pogibije 16 radnika Radio-televizije Srbije (RTS) koji su stradali tokom NATO bombardovanja zgrade u Aberdarevoj ulici u Beogradu. Pre osam godina, 23. aprila u zoru, u dva časa i šest minuta, NATO je bombardovao Master, tehničko srce Televizije. Pomenu su prisustvovali porodice i prijatelji nastradalih kao i rukovodstvo RTS i predstavnici gradskih i republičkih vlasti.
U noći bombardovanja poginuli su: Jelica Munitlak, Milovan Janković, Dragan Tasić, Dejan Marković, Milan Joksimović, Slobodan Jontić, Slaviša Stevanović, Nebojša Stojanović, Aleksandar Deletić, Ivan Stukalo, Tomislav Mitrović, Ksenija Branković, Siniša Medić, Branislav Jovanović, Darko Stoimenovski i Dragorad Dragojević.

Stojković: Milanović nije povlašćen

Koliko mi je poznato Dragoljub Milanović je pet i po godina na izdržavanju kazne, a kućni red tačno predviđa kretanje lica na izdržavanju kazne i određene beneficije koje dobija. Siguran sam da on nije dobio ni jednu više beneficiju od one koju bi mogao da dobije – kazao je Zoran Stojković, ministar pravde, povodom upozorenja porodica poginulih da Milanović, bivši direktor RTS, ima mnoge beneficije u zatvoru, odnosno da je „slobodnjak“, da izlazi na vikende.

Majka poginulog radnika Žanka Stojanović rekla je novinarima da su odgovorni za taj zločin na slobodi, uključujući i tadašnjeg direktora RTS Dragoljuba Milanovića koji je jedini osuđen jer nije poštovao naređenje ondašnje savezne vlade i ljude i tehniku iselio iz Aberdareve i Hilandarske ulice na sigurnije položaje.
– Zna se da Milanović nije izdržao četvrtinu kazne i ministar pravde Srbije Zoran Stojković treba da snosi krivicu što je prekršio zakon – kazala je ona. Stojanović je istakla da su porodice nastradalih „usamljene“ u pokušaju da odgovorne za taj zločin privedu pravdi jer nijedna organizacija niti vlast nije stala „iza njih“.
– Sve što je postignuto izvele su porodice same, a osuđen je samo Milanović koji je pušten iz zatvora nakon nepune dve godine – rekla je majka poginulog radnika Nebojše Stojanovića i dodala da su na slobodi i ostali odgovorni čija su imena navedena u knjizi „Tišina u Aberdarevoj“.
Žanka Stojanović je kazala da pogibija radnika RTS-a jeste ratni zločin i da je neophodno da se procesuira pred domaćim pravosuđem i podsetila da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal proverava navode iz knjige Zorana Janića, ali da porodice poginulih već deset meseci niko nije kontakrirao tim povodom.
Predsednik Upravnog odbora RTS Nikša Stipčević kazao je da se zločinstva nikada ne mogu zaboraviti i dodao da je ubistvo 16 radnika RTS bio veliki zločin.
Cveće na spomenik, pored porodica i prijatelja nastradalih, položili su direktor RTS-a Aleksandar Tijanić, predstavnici Grada Beograda, Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović. Porodice i prijatelji nastradalih su jutros, u vreme kada se tragedija dogodila, položili cveće i zapaliti sveće kod spomenika „Zasto?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari