Poslednjih godina Indiju pogađa talas seksualnog nasilja nad ženama, posebno grupnih silovanja. Kolektivno silovanje 23-godišnje devojke u Nju Delhiju u decembru 2012, koje se završilo njenim ubistvom, izazvalo je velike proteste širom Indije zbog nesposobnosti vlade da zaštiti žene.

Gnev javnosti podstakao je vlasti da usvoje strože zakone, po kojima je do tada predviđena zatvorska kazna za silovanje od 10 godina povećana na 20, a kao krivično delo definisani su voajerizam, proganjanje, napadi kiselinom i trgovina ženama. Uvedena su i suđenja po ubrzanom postupku.

Ipak, sve to izgleda nije bilo dovoljno, jer silovanja ne jenjavaju. Poslednje u nizu je grupno silovanje dvadesetogodišnje devojke u selu Subalpur, koje je naredio Seoski savet. Povodom tog slučaja uhapšeno je 13 muškaraca. Silovana devojka je policiji rekla da joj je Seoski savet naredio da plati novčanu kaznu zbog ljubavne veze, a pošto je njena porodica saopštila da nema novca, Savet je naredio grupno silovanje. Devojka nije uspela da izbroji koliko ju je muškaraca silovalo tokom čitave noći. U bolnici je, u teškom stanju.

O uzrocima seksualnog nasilja nad ženama u Indiji i njegovog obima vode se rasprave u čitavom svetu. Mnogi smatraju da je uzrok što sve veći broj žena, čak i u udaljenim oblastima, želi da ima osnovne slobode koje su im vekovima uskraćivane, navodi Gardijan. Drugi ukazuju na akutnu rodnu neravnopravnost, čvrst sistem kasti i ukorenjenu patrijarhalnu kulturu. Konzervativci okrivljuju „zapadne uticaje”, kao što je moda. Neformalni seoski sudovi koje vode muške starešine, uobičajeni su u ruralnim delovima Indije i često su odgovorni za okrutne, ponekad smrtonosne kazne za navodne prestupe kao što je brak bez njihove saglasnosti. Te grupe neretko obavezuju porodicu i rodbinu da izvrše nasilje da bi „vratili čast” zajednici.

UN su zatražile od Indije da osigura bezbednost žena. Međutim, iako su zatvorske kazne za silovanje pooštrene, a policajci idu na obuke o rodnoj osetljivosti, promena nema. Nedavno je u Nju Delhiju najmanje pet muškaraca silovalo 51-godišnju turistkinju dok se vraćala u hotel. Priče o sličnim napadima osvanule su na naslovnim stranama lokalnih medija prethodnih meseci.

Izgleda da je država Zapadni Bengal, gde se dogodilo najnovije grupno silovanje, crna tačka napada. U decembru je pet muškaraca otelo i silovalo jednu radnicu. U oktobru je jednu ženu dva puta silovala ista grupa muškaraca. Drugi put se to desilo kada se vraćala iz policije gde je prijavila prvi napad. Pošto je silovana, nasilnici su je zapalili. Umrla je od povreda. Trinamul kongresna stranka (TMC), koja je na vlasti u Zapadnom Bengalu, pod stalnim je pritiskom jer ne uspeva da zaustavi nasilje. Derek O Brajen, poslanik ove partije, obećao je preko Tvitera „brzu akciju” i „nultu toleranciju” prema nasilnicima.

Seoska „pravda”

Maja 2011. osam osoba je uhapšeno u indijskoj državi Utar Pradeš zbog kamenovanja na smrt mladog para. U avgustu 2010. starešine u jednom selu u Zapadnom Bengalu naredile su ženi da hoda gola pred masom ljudi zbog toga što je imala „nezakonitu ljubavnu vezu sa čovekom iz druge zajednice”. U junu 2009. jedna muslimanka i njen muž indus ubili su se pošto im je seoski savet naložio da ponište brak ili da se suoče sa smrću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari