Laureat glavne festivalske nagrade „Zoran Radmilović“ je Vlastimir Đuza Stojiljković, nagrada „Krstomir Milovanović” za vizuelni identitet pripala je Mariji Kalabić za scenografiju predstave “Otac na službenom putu”, Ateljea 212, a publika je najvišu ocenu dala predstavi „Život u tesnim cipelama” Dušana Kovačevića, u izvođenju „Zvezdara teatra”.

Zaječarski pozorišni festival je ipak mnogo više od pukog nabrajanja nagrada i imena nagrađenih, što je iz dana u dan, puneći salu pozorišta „Zoran Radmilović” potvrđivala publika. Poklonicima pozorišne umetnosti zahvalio se upravnik zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić, naglasivši da se ovaj festival svrstao u sam vrh najboljih festivala u zemlji, ne samo zbog selekcije, koja je izuzetna, već i energije koju nosi.

Prema jednoglasnoj oceni žirija, Irfan Mensur, predsednika, Dragana Boškovića i Saše Jelenkovića, glavna nagrada dodeljena je Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, koji zbog predstave u Ateljeu 212 u Beogradu nije lično primio nagradu.

– Meni je ova nagrada od velikog značaja, s razlogom, jer nosi ime jednog od mojih najboljih prijatelja, čoveka sa kojim sam radio punih 20 godina. Posle „Zoranovog brka“, nagrada koju sam dobio prve večeri, ova je posebna i zato što je redak slučaj da neko u mojim godina prima ovakve nagrade, i zato sam posebno zahvalan žiriju – rekao je u video-poruci Vlastimir Đuza Stojiljković.

Nagradu „Krstomir Milovanović“ za vizuelni identitet dobila je Marija Kalabić, za scenografiju predstave „Otac na službenom putu“ Ateljea 212. Žiri je ocenio da je vizuelno rešenje ove predstave, „koje je u nijansama odskočilo od ostalih“, „prostorno sjajno funkcionisalo i „disalo“ zajedno sa predstavom, nadopunjujući je i dajući joj neobičan šarm“, a istovremeno je „bilo i jedan sjajan estetski i vizuelni doživljaj za sebe“.

Publika je najvišu ocenu dala predstavi „Život u tesnim cipelama“ Dušana Kovačevića, u izvođenju „Zvezdara teatra“, tokom koje se podjednako smejala i publika i glumci. Novinu na ovogodišnjim Danima Zorana Radmilovića predstavlja nagrada za dramski tekst, a na prvom konkursu za dramski tekst Fonda „Zoran Radmilović“ pobedio je Dimitrije Kokanov, čiji će tekst premijerno biti izveden u zaječarskom pozorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari