Valjkasti crvi i bakterije: POKS dobio uzorke novosadske vode, svaki deseti kontaminiran 1Foto: pixabay/ JonasKIM

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je danas da je od gradske uprave Novog Sada dobio izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine i u kom je potvrđeno da je u avgustu ove godine 11,65 odsto uzoraka vode bilo kontaminirano, što predstavlja najveći procenat u istoriji JKP „Vodovod i kanalizacija“ i cele Srbije.

Portparol POKS i odbornik u Skupštini grada Novog Sada Dragan Miličević naveo je da je prema zvaničnim podacima Instituta u avgustu od 558 uzoraka vode na raznim lokacijama gradskog vodovoda, čak 65, odnosno 11,65 odsto bilo kontaminirano i to valjkastim crvima – 47 uzoraka i bakterijom pseudomonas areuginosa – 10 uzoraka.

„Ovo potvrđuje da je ova opasna bakterija bila prisutna ne samo u onom jednom slučaju koji je dospeo na društvene mreže, a za koje je Vodovod imao opravdanje da se radilo o nelegalnom priključku, već na čak 10 lokacija čiji konzumenti su bili hiljade građana“, rekao je Miličević.

Navodeći da je bojazan građana bila opravdana, Miličević je poručio da o tome najbolje govore podaci dostupni na zvaničnom sajtu Instituta, u kojima se navodi da je u julu bilo samo 1,43 odsto kontaminaranih uzorka, u maju 0,18 odsto, a u februaru 1,29 odsto.

Miličević je ocenio da te cifre pokazuju da je svaki deveti Novosađanin pio neispravnu vodu za piće i dodao da se to nije desilo otkad postoji to gradsko javno preduzeće.

On je naveo da POKS zahteva da gradočelnik saopšti u kojim delovima grada voda nije bila ispravna za piće tokom avgusta, a u kojima sada nije i ko će za to odgovarati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari