Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov i komandant štaba za vanredne situacije obavestili su juče građane Pančeva da je voda u ovom gradu, na osnovu pristiglih rezultata sve tri stručne ustanove – Instituta Batut, Zavoda za javno zdravlje Pančeva i Zavoda za javno zdravlje Beograda, ispravna, saopštila je Gradska uprava Pančeva. Na osnovu tih rezultata Gradski štab na čelu sa gradonačelnikom doneo je odluku da se u Pančevu ponovo dozvoli upotreba vode iz pančevačkog vodovoda za piće, kuvanje i svaku drugu upotrebu.


Kako se navodi, rezultati ispitivanja vode iz mreže pančevačkog Vodovoda, koje je izvršio Institut „Batut“ na osnovu uzoraka od subote, pokazali su da u pančevačkoj vodi nema trihalometana iznad dozvoljene granice. Konstantovano je da u vodi iz gradske vodovodne mreže ima 31,57 mikrograma trihalometana, što je tri puta manje od dozvoljene granice od 100 mikrograma po litri. Slične rezultate imali su i zavodi za javno zdravlje Beograda i Pančeva.

Gradonačelnik je najavio da će ubuduće, uz pančevački Vodovod, analize ispravnosti vode iz gradske mreže raditi i Institut „Batut“ ili neka druga takva kuća, kao i da će biti ispitano kako je došlo do različitih rezultata i u uzorcima od petka, kada su ispitivanja pančevačkog Zavoda za javno zdravlje pokazala da trihalometana ima u nedozvoljenim količinama, dok su analize beogradskog Zavoda govorile suprotno.

„Grad i Gradski štab dovedeni su u situaciju da su na osnovu pismenog izveštaja Zavoda za javno zdravlje Pančeva morali da obaveste građane Pančeva da voda nije za piće, jer se takva informacija na osnovu izveštaja stručne institucije ne može ignorisati i prećutati“, navodi se u saopštenju. Gradonačelnik će danas pozvati i Policijsku upravu Pančeva i Bezbednosno informativnu agenciju u Pančevu, kao i tužilaštvo „da se uključe u istražne radnje i ispitaju sve okolnosti koje su dovele do toga da građani Pančeva budu dovedeni u ovakvu situaciji i u aprilu mesecu, i sada i da se Pančevo koje je imalo najkvalitetniju vodu na celoj teritoriji Vojvodine suočava sa ovakvim stanjem“, zaključuje se u saopštenju.

 

Krivične prijave

Gradonačelnik je obavestio građane da će podneti i krivičnu prijavu ukoliko se utvrdi da je neko namerno želeo da dovede grad i građane Pančeva u ovakvu situaciju.

 

LSV: Neodgovorno ponašanje

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je osudila „neodgovorno ponašanje gradonačelnika Pančeva Pavla Radanova, koji, umesto da odmah podnese ostavku zbog katastrofalnog stanja u pančevačkom Vodovodu, vređa građane Pančeva i javno preti odbornicima LSV krivičnim prijavama“, saopštila je juče ova stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari