Mještani bjelopoljskog sela Gubavač konačno su riješili problem vodosnabdijevanja. Od proteklog vikenda više im neće biti potrebni bidoni u kojima su donosili vodu, vozači više neće biti obavezni da prevoze cistijerne sa javnih česama, a i Javnoj ustanovi Vodovod i Vatrogasnoj službi će biti lakše – jedna obaveza manje za snabdijevanje vodom u ljetnjem periodu.


– Ovo je veliko područje, a nijesmo imali vode i bilo nam je stvarno teško. Donosili smo vodu u bidonima, kolima išli na česmu i možete misliti koliko nam znači voda. Rješavanje problema vode će unaprijediti i poljoprivredu u ovom kraju. Mi se inače bavimo stočarstvom, a bez vode to ide teže, kaže mještanin Gubavča Redžo Bučan.

To što će zahvaljujući ovom vodovodu biti unaprijeđena poljoprivreda, pogotovo raduje resornog ministra Petra Ivanovića, koji je sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje Aleksandrom Žurićem i pustio u rad ovaj vodovod.

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će i 2014. godine nastaviti da unapređuje razvoj poljoprivrede. Trudićemo se da poboljšamo kvalitet života ljudi u ovom kraju. Nadam se da će to biti dovoljno jaka osnova i za privlačenje investicija, jer bjelopoljski kraj je već prepoznat u Crnoj Gori po stočarstvu i poljoprivredi i mislim da imamo prostora da to dalje poboljšamo, kazao je Ivanović.

Vodovod Gubavač će zadovoljiti preko 200 domaćinstava u prvoj fazi, s obzirom da ima kapaciteta i za 300 domaćinstava. Investitor ovog projekta, koji je koštao 150.000 evra, je Opština Bijelo Polje i Mjesna zajednica Gubavač, a realizaciju projekta su podržali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turska razvojna agencija TIKA, dok su izvođači radova bili DOO Matador, DOO Delta Nova i LPN – ING Knežević.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić istakao je da je ovaj vodovod jedan od pet najznačajnijih infrastrukturnih projekata u oblasti vodoprivrede – vodosnabdijevanja, koje lokalna uprava Bijelo Polje sprovodi u okviru Programa javnih radova u ovoj godini.

– Na prvom mjestu je rekonstrukcija i dokaptiranje izvorišta Bistrice u Majstorovini, a ovaj poduhvat je na drugom mjestu, zbog svog kapaciteta, ukupne vrijednosti i zbog toga što će 300 domaćinstava riješiti problem vodosnabdijevanja sa ovog vodoizvorišta i ovog vodovoda. Osim toga, indirektni benefiti ovog projekta će biti veoma prepoznatljivi i mjerljivi, jer će biti rasterećena ukupna gradska mreža i infrastruktura, te će okolna naselja Oluja, Njegnjevo i Sutivan imati kvalitetnije snabdijevanje vodom. Takođe, u završnoj su fazi su i vodovodi u Nedakusima i Džafića brdu, gdje se radi elektrifikacija pumpnih postrojenja i, nadam se, da će do kraja godine i ta dva vodovoda biti otvorena. Peti projekat iz oblasti vodoprivrede je prva faza vodovoda između ravne rijeke i Slijepča mosta, gdje ćemo drugu fazu započeti naredne godine, a u dogovoru i uz saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, imamo ideju da započnemo izgradnju vodovoda u Zatonu u idućoj godini i u fazi smo izrade projekta tog vodovoda i smatram da ćemo iduće godine krenuti u rješavanje tog problema, rekao je Žurić.

Vodovod Gubavač je predat na upravljanje i održavanje JP Vodovod „Bistrica“ i biće priključen na postojeći sistem gradske vodovodne mreže, što će omogućiti da se korisnici sa Mjesne zajednice na visokim kotama kontinuirano snabdijevaju vodom tokom čitave godine. Na takozvanoj visokoj koti živi i mještanin Gubavča Almir Bučan, on kaže da u današnje vrijeme bez vode nema života.

– Voda je osnovna potreba za normalan život svakog domaćinstva, tako da smo srećni što smo konačno riješili problem vodosnabdijevanja. Nadam se da ćemo sada poboljšati uslove života, kaže Bučan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari