Čitave ulice, dvorišta ali i pojedine porodične kuće u Novom Bečeju osvanule su pod vodom nakon najnovijih kiša. U poslednja četiri dana pala su 102 litra kiše po kvadratnom metru, zbog čega je proglašena uzbuna a dežurne ekipe raščišćavale su područje ugroženo podzemnim i atmosferskim vodama.

Organizovano je prepumpavanje vode, kopanje kanala i propusta, da bi se voda izvela što pre iz mesta i usmerila u Tisu i kanal DTD.

– Sva voda se sliva kroz kanale koje smo rekonstruisali ovog proleća i koji funkcionišu. Ipak, to je bilo nedovoljno da se spreči poplava. Voda se praktično sručila na dve pumpe, koje nisu mogle da prebace svu vodu odjednom u kanalsku mrežu a ne postoji drugi način da se voda izvede iz Novog Bečeja, osim ispumpavanja – objašnjava Tomislav Ratković, pomoćnik predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj.

Prema njegovim rečima, iako se na raščišćavanju odvodnih kanala radi mesecima ovolika količina atmosferskih padavina ipak je ugrozila najkritičnija mesta. Javni radovi se nastavljaju do novembra i u okviru njih će se obnoviti atmosferska i kišna kanalizacija. U međuvremenu je počelo prijavljivanje građana koji su pretrpeli najveću štetu od poslednjih kiša i izlivanja vode. Ekipe komunalne inspekcije su na terenu obišle preko 100 kuća i do sada utvrdile kolike su štete, saopštila je lokalna samouprava u Novom Bečeju. Kod najugroženijih domaćinstava je intervenisano tako što im je obezbeđena pomoć u građevinskom materijalu kako bi počeli rekonstrukciju oštećenih delova kuća, a za ostale se traže sredstva iz opštinskih, pokrajinskih i republičkih fondova, rekao je Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari