U opštini Trgovište juče je ukinuta vanredna situacija zbog poplava. Predsednik Skupštine opštine Nenad Krstić ističe da se na terenu nalazi mehanizacija i ljudstvo i da se stanje polako vraća u normalu, čemu doprinosi i prestanak padavina na području ove opštine.


– Jedan most je srušen, ali je najvažnije da se voda ubrzano povlači. Nivo Kozjodolske reke i njenih pritoka opada i sada sledi procena nastale štete, koja je na poljoprivrednim gazdinstvima velika. Ipak, ljudskih žrtava nema, za razliku od prošle godine, kada je nabujala reka odnela dva života – rekao je Krstić za Danas. Teška mehanizacija juče je raščišćavala lokalni put Trgovište – Radovnica, koji je bio u prekidu zbog klizišta. Jedan most porušen je i na području opštine Vlase.

Na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije u Vranju konstatovano je da je usled padavina od 63 litra po kvadratnom metru, došlo do plavljenja domaćinstava u donjem delu grada, kao i u selima Ribince, Zlatokop, Rataje, Pavlovac i naselju ispod auto-puta. Voda je poplavila i oko pedeset hektara u Zlatokopačkom polju, a poplavljena je i železnička stanica u Preševu. Usled obilnih kiša, proradilo je klizište u selu Drenovac, ali je brzom reakcijom nadležnih regionalni put prema Vlasu ponovo osposobljen za saobraćaj juče u ranim jutarnjim satima. Na ulicama Vranja su juče tri ekipe Javnog preduzeća „Vodovod“ bile angažovane na čišćenju i ispiranju mreže. Na sastanku je formiran i operativni tim koji će dežurati i intervenisati u slučaju novih padavina i poplava.

Voda se potpuno povukla i iz naselja u Bosilegradskoj opštini i u toku je procena štete.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Pčinjskog okruga Dragča Stanojković rekao je za Danas da je stanje u selu Levosoje, u bujanovačkoj opštini, koje je tokom jučerašnjeg dana bilo evakuisano sada „mnogo bolje“.

– Voda se povukla u rečna korita, a jedino na nižim kotama gde se nalaze putni pravci ima još malo vode, koju ćemo rešiti u toku dana. Fabrika dušeka „Simpo“ više nije ugrožena. Evakuisanim stanovnicima iz desetak kuća u Levosoju tokom dana omogućićemo povratak u domove – precizirao je Stanojković. On je naveo da će ugroženim domaćinstvima u bujanovačkoj opštini tokom dana biti isporučene nove količine hrane i lekova preko republičkog Crvenog krsta, kao i da će konstantno biti prisutne cisterne sa pijaćom vodom.

Do kuće preko njiva

– Do porodične kuće sada mogu da dođem samo preko oranica, jer je voda odnela prilazni put – kaže za Danas Dušan Novković, lekar u Domu zdravlja u selu Vlase, dvadesetak kilometara udaljenog od Vranja. On očekuje pomoć države u saniranju posledica poplavnog talasa. U pomoć žiteljima Vlasa priskočili su i pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske, koji teškom mehanizacijom saniraju pokrenuta klizišta na ovom području, kao i prema Vojnoj bazi kod sela Trstena uz samu administrativnu liniju sa KiM.

Bili smo bespomoćni

– Ne pamtimo da je u poslednjih nekoliko decenija za samo dva dana palo ovoliko kiše. Kada je voda počela da napušta rečno korito, bili smo nemoćni. Na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava. I ovoga puta biće neophodna pomoć države u sanaciji klizišta, a situacija bi mogla dodatno da se zakomplikuje usled novih padavina – kaže Slaviša Petrović iz Trgovišta, čija kuća je u neposrednoj blizini Kozjodolske reke, jedne od pritoka Pčinje.

Zasadi pšenice pod vodom

– Gotovo svi zasadi pšenice pored Južne Morave su zbog izlivanja reke pod vodom i neizvesno je da li će zbog velike količine vlage pšenica uspeti da se oporavi – navode iz Zavoda za poljoprivredu. Očekuje se da poljoprivredni proizvođači prijave štetu komisiji koja je formirana i koja će na terenu vršiti procenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari