Stanje u poplavljenim mestima juče je bilo stabilno, a pored jednog broja vlasnika ili zakupaca lokala u Obrenovcu koji su se odazvali pozivu MUP-a da dođu ispred svojih objekata, počeo je i povratak evakuisanih u Barič.


– U Bariču sada postoje kompletni uslovi za povratak žitelja tog mesta, nema poplavljenih objekata, struja je puštena i radujemo se činjenici da će bar jedan deo sugrađana biti ponovo u svojim domovima, izjavio je juče načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Situacija u poplavljenim mestima u Sremu se smiruje, ali ona nisu bezbedna za povratak evakuisanih građana. „Reka Sava blago opada, a Bosut i Studva rastu u proseku jedan centimetar na sat, što nije velika pretnja“, rekao je juče komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić. On je dodao da se ojačavaju nasipi na ugroženim područjima mesnih zajednica Višnjićevo i Morović.

U Moroviću je i juče nastavljena evakuacija životinja i materijalnih dobara, ali evakuisani stanovnici tog mesta neće moći da se vrate kućama pre nego što se obavi asanacija terena. Ješić je kazao da bi u Bosutu i Sremskoj Rači nasipi na obodima sela trebalo da odole nailasku vode.

U Smederevu je na snazi vanredna odbrana od poplava, koja se proglašava na koti od 700 centimetara, a po izveštaju nadležnih, nivo Dunava je juče tokom prepodneva bio na dva centimetra ispod te kote.

Nivo Save u Šapcu nastavlja postepeno da opada, ali opasnost od probijanja nasipa i dalje postoji, zbog čega su juče bedemi dodatno ojačani.

U opštinama u kojima je opasnost od poplava prošla stanje je teško, nedostaju konzervirana hrana, laka i teška mehanizacija…

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je za Danas da na tom području nema opasnosti od poplava, ali da je sve drugo problem.

– U gradu nema vode, kanalizacija ne funkcioniše u pola grada, što praktično znači da ljudima ne možemo da praznimo kuće, tako da je u oko 1.500 domaćinstava još uvek voda. Snabdevamo se zahvaljujući humanitarnoj pomoći, hrane zasad ima, ali su nam potrebne pumpe da bismo mogli da izvlačimo vodu iz dvorišta – kazao je Milanović.

On je naveo da se više od 100 ljudi nalazi u kolektivnom centru i da će tu morati da ostanu još neko vreme.

– Pokušavamo da osposobimo snabdevanje tehničkom vodom, ali imamo problema jer je izvorište potpuno poplavljeno. Dok ne opadne nivo podzemnih voda nećemo moći da uključimo pumpe i da krenemo sa puštanjem tehničke vode. U ovom trenutku ne mogu da kažem kada će građani dobiti pijaću vodu – rekao je Milanović.

I na području opštine Krupanj otklanjaju se posledice katastrofalne poplave koja je pogodila taj grad. Predsednik opštine Rade Grujić kaže za Danas da je u Krupnju „pustoš, ali da je sreća što nisu zaboravljeni“.

– Pomoć nam stiže sa svih strana, od hrane, vode i sredstava za higijenu, ali apelujem da nam ne šalju kvarljivu hranu. Potrebne su nam građevinske mašine i cisterne za pranje ulica, jer je mulj očišćen, ali je prašina ogromna – kaže Grujić.

Na području Krupnja srušeno je 50 kuća, stanovništvo je smešteno u lokalnom hotelu i kod rodbine, a krizni štab je, prema njegovim rečima, doneo odluku da deli placeve građanima koji su ostali bez domova. „Lepa vest je da je počela izgradnja jedne kuće“, kazao je Grujić.

Oko 1.200 domaćinstava u Paraćinu je ostalo bez imovine, pošto su im kuće potpuno poplavljene. Predsednik opštine Saša Paunović procenjuje da je šteta u domaćinstvima oko pet miliona evra, a više miliona evra na privrednim objektima, kao i javnim preduzećima i školama. U najugroženijim područjima hrana se dostavlja od kuće do kuće.

– Oko 1.200 domaćinstava dobija ovu vrstu pomoći. Potrebna nam je konzervirana hrane jer ćemo još morati da snabdevamo ljude koji su ostali bez ičega – kazao je Paunović i dodao da će grad biti raščišćen za pet-šest dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari