Čelnici lokalne samouprave u Trgovištu, jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji, uputili su apel građanima Srbije za pomoć za saniranje štete od poplavnog talasa koji je izazvala reka Pčinja. Predsednik Skupštine Radoslav Jordanović kaže da je od ukupno 14 mostova u opštini 13 neupotrebljivo za saobraćaj, te da je više od 300 porodica pretrpelo ogromne štete na domovima.

– Apelujem na građane Srbije da nam pošalju pomoć, pre svega u hrani, odeći, obući, dečjoj hrani, a dobro bi nam došla i pomoć u svim vrstama građevinskog materijala, nameštaja, bele tehnike – istakao je Jordanović.

– Voda se povlači i ljudi se oporavljaju od šoka. Život se polako normalizuje, ali je svima, a posebno porodicama koje su ostale bez igde ičega, najpotrebnija podrška građana Srbije – izjavio je predsednik opštine Vlasta Petrović, dodajući da svi koji mogu ne čekaju već da odmah priteknu u pomoć. Zamenik predsednika opštine Milorad Nikolić kaže da su tri ekipe za procenu štete na terenu, i da je još uvek najteža situacija u selu Kozji Dol do koga se dolazi preko improvizovanog mosta. Na terenu je teška mehanizacija Preduzeća za puteve, a pomažu i inženjerske jedinice Četvrte brigade Kopnene vojske iz Vranja.

Zvaničnu procenu štete uradiće nadležne državne komisije, a prve procene govore da su poplave Trgovištu nanele štetu od najmanje dva miliona evra, što je dvoipogodišnji budžet ove siromašne opštine u kojoj jedino radi „Simpova“ fabrika dečjih krevetića. Vlada Srbije je donela odluku da se Trgovištu uplati 15 miliona dinara za saniranje posledica poplava. Pomoć od tri miliona dinara stići će i iz budžeta grada Beograda, dok su prve komšije Vranjanci najavili pomoć od 100.000 dinara. Poslednjih dana Trgovište su posetili ministri Dragan Šutanovac, Rasim Ljajić, Verica Kalanović, kao i predsednik Srbije Boris Tadić. Nikada ranije ovoliko visokih državnih funkcionera nije boravilo u Trgovištu, opštini koja se nalazi u graničnom pojasu sa Republikom Makedonijom. Građani strahuju od novih poplavnih talasa, a sanacija će potrajati bar nekoliko meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari