Voda sa svih javnih česama u Kragujevcu nije bezbedna za upotrebu 1Foto: pixabay/ JonasKIM

Voda na svim javnim česmama sa izvorskom vodom u Kragujevcu, čiju ispravnost kontroliše Institut za javno zdravlje Kragujevac( IZJZ), nije bezbedna za upotrebu, saopštili su iz ovog instituta.

Dodali su da su rezultati ispitivanja mikrobiološke ispravnosti pokazali da od devet analiziranih uzoraka ni jedan nije ispravan i bezbedan za upotrebu.

„Uzorkovanje je izvršio IZJZ 25. jula, a analizirani su uzorci vode sa javnih česama u Divostinu, na Bubnju, u Teferiču, Beloševcu, Ždraljici, na izvoru Kapovac, u Petrovcu, na Grujinoj česmi i u Bukorovcu“, istakli su u saopštenju.

Naglasili su da je i prethodna analiza uzoraka vode od 5.jula pokazala da voda sa svih 11 javnih česama izvorske vode nije bezbedna za ljudsku upotrebu.

Građani , međutim, nisu zvanično obavešteni koji su razlozi za neispravnost vode na javnim česmama, niti su se tim povodom oglašavali stručnjaci.

Radi se o javnim česmama na kojima su u prošlom veku građani rado točili vodu za piće, a danas su uglavnom zapuštene i ruinirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari