Pola metra snega na Vlašiću, Maglaj pod vodom, rušenje kuća i mostova pod bujicama, jučerašnje su slike iz Bosne i Hercegovine zahvaćene ekstremnim vremenskim uslovima u maju. Mediji su iz časa u čas pratili dramu majke sa bebom koja je satima na krovu svoje kuće u Maglaju čekala da bude evakuisana. Prema izveštajima, voda je u Maglaju do popodnevnih časova stigla do trećeg sprata pojedinih zgrada.


U Kaknju je voda srušila dve kuće, a nabujala Bosna odnela je most u Zavidovićima. Prekinuta je nastava u svim školama u Republici Srpskoj, a vanredne mere uvedene su u nekoliko opština.

Šestoro dece i šestoro odraslih na području Šekovića evakuisano je na sigurnu lokaciju, potvrdila je Uma Sinanović, portparolka Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, prenela je Beta. Ona je rekla da je evakuacija bilo i na području opštine Doboj-Jug, gde su četiri osobe bile životno ugrožene.

Vodotoci u području centralne i severoistočne Bosne dostigli su istorijske maksimume, potvrđeno je u Sektoru za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Na području Bijeljine proglašeno je vanredno stanje, svi putevi iz Bijeljine prema Brčkom, Zvorniku i Tuzli su zatvoreni.

Premijerka RS Željka Cvijanović je rekla da je veliki broj ljudi ugrožen, dodavši da nema pozitivnih prognoza, jer se padavine nastavljaju, pa se sutra očekuje još teža situacija. „Sve službe su u komunikaciji i koordinaciji kako je to potrebno, a juče je reaktiviran naš štab za praćenje stanja, koji je bio aktiviran pre dve sedmice kada je naišao prvi talas poplava“, kazala je premijerka novinarima u Banjaluci. Cvijanovićeva je dodala da je Vlada uputila pripadnike Specijalne jedinice policije sa čamcima u ugrožena područja, kao i da su angažovani ronilački klubovi kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu.

„Nemoguće je uputiti sve timove na sva mesta, jer su prekinute komunikacije. Helikopterski servis ima problema sa letenjem“, rekla je predsednica Vlade RS, navodi Beta. Ona je navela da je, osim Doboja, složena situacija u Bijeljini, Ugljeviku i Zvorniku.

Vojnim kamionima i čamcima Granične policije BiH iz Janje kod Bijeljine evakuisani su dijalizni bolesnici i nepokretne osobe. U Janji je potopljeno oko dve hiljade kuća, a prioritetno je vojnim kamionima i čamcima Granične policije evakuisano dvadesetak dijaliznih bolesnika i nepokretnih osoba.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je na području Bijeljine najveći problem to što je kanal Dašnica pun, da buja i da se na nekim mestima izlio, preteći da potopi grad.

Jak vetar u Hrvatskoj

Zagreb – Jak vetar duvao je juče u većem delu Hrvatske, a zbog orkanske bure za sva vozila zatvoren je saobraćaj na delu auto-puta Zagreb-Split, između raskrsnica Sveti Rok i Maslenica, dok je na nekim deonicama bio otvoren samo za putnička vozila. Državni hidrometeorološki zavod izdao je unutar MeteoAlarma najviše crveno upozorenje za unutrašnjost zemlje koje se odnosi na vetar. U Splitu je orkanska bura tokom noći lomila stabla i grane. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari