Žitelji Odžaka su na ivici strpljenja, jer ni posle tri meseca iz vodovodne mreže nisu odstranjeni zarazni pljosnati crvi – nematode, što je bio razlog da republički sanitarni inspektor Milorad Lazić, donese zabranu o korišćenje vode za piće.
Početkom decembra prošle godine, rukovodstvo JKP Usluga sklopilo je ugovor sa firmom Tehnomag term iz Novog Sada, koja se obavezala da će ovaj problem rešiti za dvadesetak dana.

Žitelji Odžaka su na ivici strpljenja, jer ni posle tri meseca iz vodovodne mreže nisu odstranjeni zarazni pljosnati crvi – nematode, što je bio razlog da republički sanitarni inspektor Milorad Lazić, donese zabranu o korišćenje vode za piće.
Početkom decembra prošle godine, rukovodstvo JKP Usluga sklopilo je ugovor sa firmom Tehnomag term iz Novog Sada, koja se obavezala da će ovaj problem rešiti za dvadesetak dana. Nakon obavljenog posla, usledile su tri interne analize, koje su pokazivale da su nematode po svemu sudeći eliminisane. Usledila su još tri dodatna zvanična ispitivanja u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, od kojih je poslednje pokazalo da su nematode i dalje prisutne u sirovoj vodi.
Bilo je to neprijatno iznenađenje kako za izvođače radova tako i za članove Upravnog odbora Usluge, koji traže dodatna ispitivanja. Usledile su nove provere potencijalnih žarišta, koje pokazuju da su nematode ostale u ispunama aeratora. Očigledno da ugrađeni sistem za aeraciju nije omogućio dobru kontrolu kvaliteta procesa, kao ni sanitarnu ispravnost vode nakon aeracije.
– Nažalost, ispostavilo se da je taj problem znatno složeniji nego što su to mislili stručnjaci Tehnomaga, koji su nas uveravali da je sve u redu. To nas je sve oneraspoložilo i vratilo na početak posla – kaže vidno nezadovoljan direktor Usluge Darko Dukić.
Nakon sastanka sa konsultantima, odlučeno je da se ispuna aeratora, kao izvora nematoda, potpuno ukloni, što ne bi trebalo da ima ozbiljnije posledice za rad postrojenja dok se ne ugradi novi. Ovih dana su dva puta obavljena hiperhlorisanja, čiji je cilj bio eliminisanje živih i nematoda izleglih iz jaja, a izvršena je i dezinfekcija aeratora sirove vode i postrojenja u odžačkom vodovodu. Ukoliko se posle ovih mera ne pojave nematode, uslediće postavljanje aktivnog uglja u filtere, nakon čega će uslediti još tri vezane analize kod nadležnih institucija. Tek tada će se znati, da li su se stvorili uslovi da se skine zabrana korišćenja vode za piće u odžačkom vodovodu. Očekuje se da će ti poslovi biti obavljeni u narednih desetak dana.
Ukoliko se i posle svega u vodi ponovo pojave nematode, onda će to definitivno značiti da je čitav ovaj posao propao. Neminovno će se u lokalnom parlamentu i nezadovoljnoj javnosti, oštro postaviti pitanje lične i kolektivne odgovornosti, jer je u čitav ovaj posao uloženo 46 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari