Nevrijeme praćeno kišom i gradom koje je zahvatilo Bijelo Polje u utorak oko 14 časova nanijelo je velike štete građanima. Najviše su stradala naselja Rasovo i Nedakusi, gdje je vodena stihija nosila sve pred sobom, ulazila u kuće, plavila pokućstvo, uništavala vrtove i nosila pueteve.


Medžidu Spahiću iz Rasova poplavljen je sprat kuće, uništeno pokućstvo i pomoćni objekti.

– Da nijesmo probili rupu na kući voda bi preplavila cijelu kuću, kaže Medžidov komšija Vojislav Ćorović, ističući da je prema kući Spahića voda „valjala drvlje i kamenje“, čupala panjeve i odvaljivala ogromne stijene, a obližnja deponija sručila se na kuću.

– Prije desetak godina klizište mi je ugrozilo kuću, a sada još i ovo. Taman sam bio sredio donji sprat i odjednom ga nemam. Kad je voda hrupila odozgo u kuću, mislio sam da ja i moja žena Hana nećemo živi izać iz kuće, kaže Spahić, a njegov sin Rasim ističe da je sve pokućstvo plivalo u void kada je uletio u kuću i da je nivo vode bio preko metar.

I u Nedakusima bila je slična situacija. Za nekoliko minuta nastao je haos propusti su začepili i voda je počela da prodire u dvorišta i u kuće. Donji sprat kuće Fetića, takođe je uništen, a na mjestu gdje je sat prije kiše bila bašta, plivala su drva. Takva sudbina je zadesila i i prizemlje kuće Vučića Jevrića. Njegova supruga Svetlana kaže da je oko 16 časova počela da pada jaka kiša, a potom i grad.

– Prvo se začepio propust na ulici, a onda je voda najurila u dvorište i u kuću, kaže kroz suze Svetlana. „Pade velika kiša. Propusti prema željezničkoj pruzi bili su začepljeni i voda nije imala kud. Čitav sat sam bio u vodi koja je dopirala i do metar visine“, priča Radovan Knežević, a njegova kćerka Stojana kaže da se topli patos naglo podigao i da su jedva izašli iz kuće.

Grad veličine jajeta nanio je ogromne štete i mještanima bjelopoljskih sela Presečnik, Žiljak i Pećarska.

– Na pragu sam sedme decenije, ali ne pamtim ovakve jade, kaže Slavko Prebiračević iz Pećarske. „Uništeni su mi i vrt i sve voće. Od voćnjaka, koji je davao 1,5 tonu višanja, nije ostalo skoro ništa. Sve je uništeno. Šljive, jabuke i sve. Evo, dva sata poslije grada sve se bijeli kao usred januara“, kaže Prebiračević.

Nadležne službe reagovale

Ekipe Službe za spasavanje, Javno komunalnog preduzeća „Limö, Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, bile su na terenu i pomagale građanima. Sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove Dejan Luković kazao je da su propusti radili, ali da nijesu imali snage da propuste toliku količinu vode, a komandir Službe zaštite u Bijelom Polju Zoran Puletić kaže da su vatrogasci odmah reagovali i, zajedno sa radnicima JKP „Lim“, radili na crpljenju vode pomoću pumpi iz više kuća u Nedakusima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari